Yağ yakıcı besinler
Besinlerin vücudumuzda yağ yakımının büyük etkisi vardır, metabolizmayı uyarır ve hızlandırır. Bu nedenle bazal metabolizma hızınızın altında …
Besinlerin vücudumuzda yağ yakımının büyük etkisi vardır, metabolizmayı uyarır ve hızlandırır. Bu nedenle bazal metabolizma hızınızın altında kalori almayın. Bu değerin altına düşmek vücudu açlık moduna sokar ve vücut aldığınız kalorileri korumaya çalışır, siz kilo kaybı beklerken vücut stres altında hissedecek ve yağ depolamayı artıracaktır. Yapılan araştırmalar düzenli ve aynı saatte yapılan proteinden zengin kahvaltıların yağ yakımını artırdığını göstermektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Günlük ihtiyacınız olan protein miktarını mutlaka tamamlayın ve doğru bir egzersiz programıyla beslenme programınızı destekleyebilir , hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Metabolizmanın çalışma mantığı her insanda aynı olsa da her insanın metabolizması kendine özgüdür. Metabolizma hızı ve günlük kalori ihtiyacı 3 faktöre göre belirlenir. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
– Cinsiyet
– Yaş
– Vücut boyutu
Yağ yakımını destekleyen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Tarçın
Kan şekeri regülasyonu sağlandığında, yağ yakımı ve kilo vermede kolaylaşır. Bu nedenle diyetinizde tarçına yer açın. Suyunuzun içine çubuk tarçın ekleyebilir ya da yediğiniz besinlerin üzerine bir miktar toz tarçın ekleyebilirsiniz.
Keten Tohumu
Omega yağ asitleri açısından zengin olan keten tohumu yağ yakımını kolaylaştırır. Böylece yağın vücutta depolanmasını engeller. Ayrıca içerdiği lignan sayesinde keten tohumu menopoz sonrası kadınlarda vücut yağının artışınıda önler, ancak ailesinde meme / rahim kanseri öyküsü olanlar, kan sulandırıcı kullananlar keten tohumu tercih etmemelidir.
Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağının içinde bulunan MCT yağ asitleri kalori yakımını arttırır. Yapılan çalışmalarda günde 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketiminin; insülini dengelediği ve göbek bölgesinde yağlanmayı kadınlarda azalttığı görülmüştür. Ancak hidrojenize Hindistan cevizi yağı kullanmayın. Günlük tüketimi 2 yemek kaşığı ölçüsünü geçmemelidir.
Zencefil
Vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra tüketildiğinde metabolizma hızını arttırır. Yağ yakımı için yüksek dozda kullanımı daha etkilidir. Özellikle yeşil çay, tarçın, sarımsak ile kombine kullanımı yağ yakımı aktivitesini de artırır.
Yeşilçay
Yeşilçayda da kafein bulunur. Bunun yanı sıra yeşilçayın içinde epikateşin, kesterin ve mirsetin bulunmaktadır. Yağ yakımını destekler. Metabolizma hızını arttırır.
Kahve
İçerdiği kafein ile metabolizmayı uyandırarak hızlandırır. Enerji üretimini tetikler ve egzersiz yapma konusundaki performansınızı arttırır.Kafeinin iki ayrı mekanizmayla termojeneze sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca kafein iştahı baskılamaktadır. Kafeinin deney hayvanlarında yürütülen çalışmalarda yağ yakıcı olduğu da görülmüştür. Ancak kremalı, bol şekerli kahvelerden mümkün olduğunca uzak durun.
Acı Biber
Acı biber yendikten sonra 3 saat boyunca metabolizma hızı artar. Pul biber, sivri biber ve acı toz biber kullanarak yağ yakımını kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca acı biber tokluk hissinizi arttırır.
Somon
Somon ve benzeri yağlı balıklar tokluk hissi oluşturur. Ayrıca sağlıklı yağ içerir ve protein oranı bakımından zengindir. Bu özellikleri ile kilo vermek için tüketilebilecek yiyecekler arasındadır. Omega 3 asitleri ile metabolizma rahatsızlıklarında etkili bir rol oynar.
Avokado
Avokado, omega 9 yağ asitlerinden oldukça zengin ve kilo vermeye yardımcı bir besindir. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırır. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo kaybını sağlar.
Elma Sirkesi
Taşıdığı asetik asit mide asiditesini artırır ve bazı sindirim problemlerine çözüm sunar ve kan basıncını dengeler. Bu yüzden de yağ yakımında çok etkilidir.