Silah sanayi rekor kırdı
Küresel savunma şirketleri, Soğuk Savaş’tan bu yana en yoğun işe alım sürecini yaşıyor. Siparişlerdeki ani artış ve artan askeri harcamalar, sektör genelinde rekor seviyelerde işçi alımını zorunlu kıldı. Silah devleri, on binlerce yeni çalışan arıyor.
Küresel silah şirketleri soğuk savaşın sona ermesinden bu yana en hızlı işçi alımı yapıyor. Sektör rekor seviyelere yaklaşan siparişleri teslim etmeye çalışıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, Rusya-Ukrayna savaşının çıkması ve jeopolitik gerilimlerin artmasıyla askeri harcamalarını arttırdı. Onlarca yıllık düşük hacimlerin ardından siparişlerdeki ani artış sektör genelinde işe alım çılgınlığına neden oldu.
Financial Times’ın 20 büyük ve orta ölçekli ABD’li ve Avrupalı savunma ve havacılık şirketi ile yaptığı ankete göre, şirketler bu yıl on binlerce kişiyi işe almak istiyor.
SOĞUK SAVAŞTAN BU YANA İLK
ABD’nin en büyük şirketlerinden üçünün (Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Dynamics) doldurmaları gereken 6 bine yakın pozisyon bulunurken, ankete katılan 10 şirket toplamda yaklaşık 37 bin kişi arıyor.
Sektör istihdam hedeflerine ulaşırsa toplam işgücü neredeyse yüzde 10 artmış olacak.
Avrupa Havacılık ve Savunma Ticaret Birliği Genel Sekreteri Jan Pie, “Bu dönem, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana, savunma sektörü için en yoğun dönem” dedi.
Mühendisler, yazılım geliştiriciler ve siber güvenlik analistlerinin yanı sıra kaynakçılar ve mekanikçiler de talep görüyor.
İtalyan şirket Leonardo’nun İnsan Kaynakları Müdürü Antonio Liotti, “Irak ya da Afganistan gibi önceki çatışmalardan bile daha yoğun bir yeni işe alım arayışı” yürüttüklerini söyledi.
ONBİNLERCE KİŞİ İŞE ALINIYOR
Leonardo, 2025 ile 2028 yılları arasında ise başta endüstri ve yazılım mühendisleri olmak üzere 8 bin ila 10 bin yeni pozisyon için işe alım yapmayı planlıyor.
Norveç ve Finlandiya hükümetlerinin ortak olduğu Nammo, 2021’de 2 bin 700 olan personel sayısını yüzde 15 artırarak 2023’te 3 bin 100’e çıkarmıştı. Şu anda yaklaşık 3 bin 250 kişiyi istihdam eden şirket, “2030 yılı sonuna kadar büyüklüğünün iki katına çıkmasının makul göründüğünü” belirtti.
Ukrayna’ya hibe edilen omuzdan ateşlemeli Starstreak füzelerini üreten Fransız Thales ise son üç yılda savunma operasyonlarında 9 bin kişiyi işe aldığını söyledi.
Avrupalı silah üreticisi MBDA, bu yıl 2 bin 600’den fazla kişiyi işe almayı planlıyor. Bu rakam mevcut işgücünün yüzde 17’sine tekabül ediyor.