Okula giden çocukları Covid-19’dan koruma yolları
“Okulların açıldığı bugünlerde çocukları Covid-19’dan korumanın en etkili yolu onları bilinçlendirmekten geçiyor’’ diyen Prof. Dr. Meral …
“Okulların açıldığı bugünlerde çocukları Covid-19’dan korumanın en etkili yolu onları bilinçlendirmekten geçiyor’’ diyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bazı tedbirlere mutlaka devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti…
Maske-mesafe ve hijyen tedbirlerinin neredeyse unutulduğu bugünlerde okulların da açılmasıyla birlikte çocuklar kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başladı. Dolayısıyla bu durumun önümüzdeki günlerde Covid-19’un bulaş riskini artırabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, kişisel tedbirlerin önemine vurgu yaparak, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu…
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu
Covid-19 pandemisinde dünyada üçüncü yıl tamamlanmak üzere… Ancak halen DSÖ pandemi döneminin bittiğini ilan etmedi.
PANDEMİ DEVAM EDİYOR!
Dünyadaki vakalar, kuzey yarımküre yaz mevsiminde bulunmasına rağmen, hızla devam etmektedir. Ülkemizde vakalar 17 milyona yaklaşırken yaşam kayıpları da yüz bini geçti. Haftalık vakalar da neredeyse 46 bin ve günlük 6 bine yakın vaka görülüyor. Bu demektir ki aslında dünya ile birlikte ülkemiz de hâlâ pandemi döneminden çıkmadı.
En çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor
Pandemi tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de en çok 65 yaş üzerindekileri etkiliyor. Tabii yaşlılar gibi çocuklar da en çok etkilenen gruplardan biridir. Hatta ikinci grup denilebilir. Okulların açıldığı bugünlerde aileler “Vakalar artarsa ne olacak? Çocuklarımızı nasıl korumalıyız?” gibi endişeler yaşıyor. Evet çocuklar en çok hastalanan ve ağır geçiren grup olmasa da hastalandıklarında aileye de getiren grup oldukları için hastalığın yayılımı açısından risk teşkil ediyor. Son aylarda özellikle de yaz aylarında ebeveynlerin çocukları vasıtasıyla enfekte olduklarını görüyoruz.
Nelere dikkat etmeli
Maske yerine mesafenin önemini anlatın
Bu dönemde ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan biri de maske. Bu dönem için maske kullanımı çocuklara önerilmiyor. Pandemi DSÖ tarafından sonlandırılmadığı sürece çocukların birbirlerine sarılmamaya ve öpüşmemeye dikkat etmeleri önemli.
El yıkama alışkanlığı kazandırın
Alınması gereken önlemlerin başında el yıkama alışkanlığının çocuklara hatırlatılması bu konuda tekrar eğitim verilmesi geliyor. Okullarda çok fazla yüzeylere dokunulduğu için; ellerin, yemekten önce ve sonra, tuvalete gittikten sonra ellerin 20 saniye su ve sabunla yıkanması çok önemli. Su ve sabuna ulaşılamadığı her durumda ellerin dezenfektan ile dezenfekte edilmesi gerekir.
Eksik aşılarını tamamlayın
6-7 yaşlarındaki çocuklara okula başlarken kızamık, kızamıkçık ve tetanoz aşılarının rapel dozlarının yapılması gerekiyordu ancak bunlar pandemi döneminde atlandı. Küçük çocukların aşılarında da aksamalar oldu. Bunların mutlaka aileler ve okullar tarafından kontrol edilerek tamamlanması gerekir.
Hastaysa okula göndermeyin
Ailelere, öğretmenler ve okul yönetimi tarafından hasta olan çocukların okula gönderilmemesi konusunda bilgilendirme yapılması gerekir. Zira çocuklar hem diğer arkadaşlarına hem de çocukların ailelerine kadar hastalığı bulaştırabilme riski taşıyor.
Bağışıklığını güçlendirin
Okul döneminde çocukların hasta olmaması için bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulması gerekiyor. Sağlıklı beslenmeleri bunun için yapılacakların başında yer alıyor. Çocuklar mutlaka kahvaltı yaptırılarak okula gönderilmeli. Gün içinde çocuklar tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeli. Okuldan döndükten sonra da gün içinde yediklerini sorarak eksik kalan besinlerini evde almaları sağlanmalı.
Yeterince uyuduğundan emin olun
Bağışıklık sistemini güçlü tutan konulardan bir tanesi de uyku. Çocukların yeterli ve kaliteli uyuduklarından emin olmak gerekir. İyi beslenme ve sağlıklı uykunun yanında bol su tüketimi de bağışıklık sistemi için çok önemli.
Açık havada egzersiz yaptırın
Çocuklar için açık havada bulunmak ve açık havada egzersiz yapmak hastalıklara karşı korunmada çok önemli. Bu dönemde çocukların da spordan uzak durduklarını göz önüne alırsak yeniden sportif aktivitelere dönmelerini sağlamalıyız.
Hapşırınca ne yapmaları gerektiğini öğretin/hatırlatın
Alerjik hastalıklar ya da gribal enfeksiyonlar nedeniyle sık hapşıran çocuklara bu dönemde ağızlarını elleriyle değil de, varsa ellerinde bir mendille yoksa da dirsekleriyle ağızlarını ve burunlarını kapatmaları öğretmek ya da hatırlatmak gerekiyor.