Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4951

EURO

36,4206

ALTIN

2.957,31

BIST

9.298,54

Obezite bütüncül olarak ele alınmalı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünya çapında yaklaşık 2 milyar aşırı kilolu insan bulunuyor. 2 milyar aşırı kilolu insandan yaklaşık 650 …

Obezite bütüncül olarak ele alınmalı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünya çapında yaklaşık 2 milyar aşırı kilolu insan bulunuyor. 2 milyar aşırı kilolu insandan yaklaşık 650 milyonunun obezite olduğu biliniyor ve yetkililer 2025 yılına kadar 1 milyardan fazla obezite insan olacağını bildiriyor.

Obezite sorununun artmasındaki başlıca neden enerji tüketimine oranla enerji alımındaki fazlalık olarak rapor ediliyor. Ancak atlanılmaması gereken en önemli konulardan biri; obezitede asıl problem sadece fazla kilo durumu değil, kalp damar rahatsızlıkları, omurga sorunları, diyabet, solunum yolu rahatsızlıkları, psikolojik sıkıntılar gibi birçok sağlık sorunlarına da davetiye çıkarması. Bu yüzden uzmanlar bu konuyu sadece tek kilo ile ilgili çözüm önerisi sunmak yerine bütüncül olarak ele alınmasını savunuyor.

Bütüncül olarak ele alınmalı

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, obeziteyi yenmenin kurallara bağlı olarak basit olabileceğini belirtti. Raif, “İlk kural kararlılık, ikinci kural hareketlilik, üçüncü kural ise sağlıklı beslenmek. Bu yüzden bu kararlar birbirleriyle bağlantılı. O yüzden bu konuda rehabilitasyon sürecini öneriyoruz. Hem daha etkili hem de daha sağlıklı. Çünkü kilo ile birlikte gelişen sağlık problemleri de ele alınıyor. Egzersiz alınan enerji miktarının yanında çıkan enerji miktarını da azaltır. Egzersiz diyet ile birleştirildiğinde ise yağ kaybını arttırmakta ve yağsız kütleyi korumaktadır. Böylece başarılı bir şekilde kilo kontrolüde sağlanıyor. Aslında bir kamp süreci gibi tanımlayabiliriz. Hem kilo kontrolü sağlanıyor hem de oluşan diğer sağlık sorunlarına eş zamanlı olarak bakılırken tedavi süreci başlıyor.” ifadelerini kullandı.

En önemli etken hareketsiz yaşam

Türkiye’nin son yıllardaki artışla, obezitede; kadınlarda ve gençlerde Avrupa birincisi olduğuna dikkat çeken Raif, hareketsiz yaşam tarzının obezite gelişiminde en önemli etken olduğunu dile getirdi. Yapılan son araştırmalardan bahseden Raif, “TV, bilgisayar ve akıllı telefonlar nedeniyle ekran başında günde 1 saatten az oturanların kilosunu koruyabildiğini, 4 saatten fazla oturanların ise kilosunu koruyamadığını göstermektedir. Bu durum kas ve iskelet sistemini de olumsuz etkiliyor. Bu durum özellikle yük taşıyan eklemler olan diz, kalça ve ayak eklemlerini daha çok etkiler. Yürüme problemlerine neden olur çünkü yürüme esnasında normale göre 3 kat koşma ve merdiven çıkma esnasında eklemlere 6-10 kat daha fazla yük biner. Obezite devam ettikçe yapısal bozukluklar oluşur. Omurgadaki disk yapılarını etkileyerek ve omurilik kanalında daralmaya neden olarak bel ve sırt ağrılarına ve daha birçok soruna sebebiyet veriyor. ‘Hayat harekettir’ her zaman sloganımız bu olmalıki sağlıklı yaşamı ön planda tutalım.” dedi.