NASA’dan Büyük Kırmızı Leke’ye çarpıcı bir bakış
NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’sinin dikkat çekici bir portresini yakaladı.
Yetkililer, Dünya’dan oldukça büyük olan, Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’sinin görüntüsünün, güneş enerjisiyle çalışan Juno tarafından yaklaşık 3.964 km uzaktan çekildiğini söyledi.
NASA’ya göre, Jüpiter’in atmosferindeki yüksek basınç bölgesi, 350 yılı aşkın bir süredir antisiklonik fırtına olarak da bilinen Büyük Kırmızı Leke’yi etkiliyor.
Büyük Kırmızı Leke, Voyager uzay aracı tarafından en son 1979’da ölçüldüğünden bu yana küçülüyor. Yeni görüntü, son kırk yılda yüksekliğinin sekizde bir oranında, genişliğinin ise en az üçte bir oranında azaldığını ortaya çıkardı.
Ancak antisiklonik fırtına hala Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ve Juno’nun gözlemleri fırtınanın gezegenin bulutlarının yaklaşık 321 km altına ulaştığını gösteriyor.
Uzay ajansına göre, Büyük Kırmızı Leke’deki rüzgarlar saatte 643 km hıza ulaşabilir.
Gezegen dönen gaz ve sıvılardan oluştuğu için Jüpiter’in üzerinde devasa fırtına sistemini zayıflatacak sağlam bir zemin bulunmuyor.
Juno, 2011 yılında fırlatıldı ve 2016 yılında gezegenin yörüngesine ulaştı. Şu anda devasa gezegeni ve resmi olarak tanınan 95 kadar uydusunu kayıt altına alma amaçlı genişletilmiş misyonunun üçüncü yılını sürdürüyor.