Mehmet Şimşek’in karnesi zayıf
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminin başına gelmesinin üstünden geçen 1 yıl için “Program çalışıyor” değerlendirmesini yaptı, ancak vatandaşın hali de ekonomik veriler de tam tersini söylüyor.
Ekonomi yönetiminin başına geçen Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı göreviyle birlikte devreye aldığı programın 1. yılında ‘ekonomide doğru yolda olunduğunu’ söyledi ancak dar gelirli bu süreçte daha da fakirleşti. Faizler arttı, enflasyon zirve yaptı,
alım gücü dibe vurdu.
ENFLASYON FIRLADI
Sabit gelirliler artık ay sonunu değil, ayın ortasını görmekte zorlanır hale gelirken, Şimşek, sosyal medya hesabından ‘ilk yılın muhasebesini’, “Program çalışıyor ama daha kat edecek yolumuz var, enflasyonu tek haneye indirmek meşakkatli olsa da programımızı kararlılıkla uygulayarak başaracağız” paylaşımıyla yaptı.
Şimşek’in, bu olumlu muhasebesine karşılık görevinde ikinci yılına girdiği şu günlerde hâlâ tünelin ucunda ışık görünmedi. Şimşek, ikinci görev yılında asgari ücrete ve düşük emekli maaşlarında artışın önünü keserken yeni vergiler, yeni zamlar, tasarruf paketi ve yavaşlayacak ekonomi yoksulun kamburunu büyütmeye devam edecek. Şimşek’in göreve geldiği dönemde 1 litre mazot 19 lirayken, bugün 40 lirayı aştı. Ekmek 4 liradan 10 liraya çıktı. Bekar bir işçinin yaşam maliyeti 13 bin liradan 24.604 liraya yükselirken, yardıma muhtaç yoksul sayısı 20 milyonu aştı. Aynı dönemde enflasyonu yüzde 39.59’du, bugün yüzde 75’i aştı. 1 paket makarna 13 liradan 21 liraya, bulgur 28 liradan 43 liraya yükseldi. Ayçiçek ve zeytin yağına yüzde 170’lere varan oranlarda zam yağdı. Seçimden önce 75 liraya alınabilen 1 kilogram çayın fiyatı 145 liraya fırladı. Yoksul etten, sütten, peynirden kesildi. Eskiden kolayca alınabilen temel gıda maddeleri vitrinleri ve yoksulun hayalini süsleyen lüks ürünlere dönüştü.
Şimşek: Doğru yoldayız
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı “ilk yılın muhasebesi”ne ilişkin paylaşımında harcama disiplini, tasarruf, vergide adalet ve verimlilik odaklı maliye politikasına devam edeceklerini belirtti. Politika önceliklerinde kat edilen mesafenin, doğru yolda olunduğunun göstergesi olduğuna işaret eden Şimşek, “Dezenflasyon süreci başlıyor. Yıllık enflasyonda en yüksek seviye geride kaldı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş dönemine giriyoruz” ifadelerini kullandı.
Milyonlar yoksulluğa mahkum edildi
Tasarruf tedbirlerini vatandaşın sırtına yükleyen Mehmet Şimşek, enflasyonu tetiklediği gerekçesini öne sürerek, asgari ücretli ve emeklinin maaşlarının artırılmasının önünü kesti. Emekli, son 1 yılda en fazla yoksullaşan kesimlerin başını çekti. Yılın başında maaşlara genel olarak yüzde 50’ye yakın zamlar yapılırken en düşük emekli aylığını sadece yüzde 33 artırdı. Resmi rakamlarla yüzde 75’lere tırmanan enflasyon karşısında emekli adeta açlığa sürüklendi. Açlık sınırı 19 bin liraya, yoksulluk sınırı 62 bin liraya dayandı. Asgari ücret ise 17 bin lirada kaldı. Vatandaşın bankalardan alıp geri ödeyemediği kredi borcu 1 yılda 165 milyardan 209 milyara, tüketici ve kredi kartı borçları 2 trilyondan 3 trilyona fırladı.