Madenciler, siyanüre rağmen çalışmaya zorlanıyor
Arama-kurtarma çalışmalarına katılan madenciler, işten atılma tehdidiyle karşı karşıya. Uzun saatler siyanür tehdidi ve heyelan riskine rağmen çalışmaya zorlanıyorlar. Birçoğu dava açmaya hazırlanıyor.
Erzincan İliç’teki maden faciasında toprak altındaki 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel çalışmalara katılıyor.
Kayıp işçilerden 6’sının Sabırlı Deresi yatağına gelen toprak alanının içerisinde, 3’ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiğinden çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı.
“İŞTEN ATILMA TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYALAR”
Çalışmanın devam ettiği bölgede çatlaklar oluşması nedeniyle faaliyetler durduruldu. Anagold firması, arama-kurtarma dışında çalışanların idari izinli sayılacağını açıkladı.
Taşeron firma Çintay ise işçileri iş başı yapmaya çağırdı, görev yerlerini terk etmemeleri uyarısında bulundu. Çalışmak istemeyen, siyanür tehdidi ve heyelan riskiyle karşı karşıya kalan işçiler işten atılmakla tehdit edildi.
Madencilerin 10 yıldır avukatlığını üstlenen avukat Mehmet Uzun, SÖZCÜ’ye konuştu. Daha önce de sendikalı oldukları için birçok madencinin baskıya uğradığını belirten Uzun, “Şu anda da işçiler sürekli baskı altında. İşe çıkmayanların işten atılacağı, ücretsiz izne ayrılacağı şeklinde tehditler savrulmaktadır” dedi.
“İŞÇİLER, SÜREKLİ BAŞ AĞRISI ÇEKTİKLERİNİ SÖYLÜYORLAR”
İşçilerin çalıştırıldıkları ve çökme olan bölgeye 30’arlı gruplar halinde indirildiğini söyleyen avukat Uzun, “İşçiler siyanürlü toprağın çekilmesi konusunda sürekli çalışmak zorunda bırakıldı. Hem yoğun bir koku var, hem de konuştuğum işçiler sürekli baş ağrısı çektiklerini söylüyor” diye konuştu.
YASA İŞÇİNİN YANINDA AMA FİİLİ DURUM TAM TERSİ
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesine göre işçilerin yüksek risk taşıyan işlerden kaçınma hakkı var. Üstelik bu çalışmama zamanında da kanundan ve sözleşmeden doğan tüm haklara aynen sahipler. Fakat Erzincan’da fiilen yaşanan durum bundan farklı.
İşçilerin birçoğunun işten ayrılmak için yasal yollara başvurmak istediğini söyleyen avukat Mehmet Uzun, “İşçiler şu anda ne yapacaklarını bilemez durumdalar” dedi.
SÖZCÜ olarak ulaştığımız işçiler ise konuşmak istemedi. Nedeni ise işten atılma korkusu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, birçoğu için bu maden hala bir gelir kapısı ve başka bir yerde çalışma olanakları da yok.