Limanın kapasite artışına tepki
Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde yapılması planlanan limanda kapasite artışı için ÇED raporu onaylandı. Proje, gürültü ve çevre kirliliğine yol …
Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde yapılması planlanan limanda kapasite artışı için ÇED raporu onaylandı. Proje, gürültü ve çevre kirliliğine yol açabileceği gibi dip taramasının denize de zarar verebileceği belirtiliyor.
Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde limanın kapasite artışı için ‘ÇED olumlu’ kararı verildi.
Bu da bölgedeki arkeolojik sit alanını, Perinthos Antik Kenti’ni tehdit ediyor çünkü projenin yapılmasının planlandığı kıyı bu bölgenin içinde yer alıyor.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, şöyle konuştu:
*ÇED konusu olan proje, genişleme yapılması planlanan kıyı, deniz tabanı ile birlikte Birinci Derece Arkeolojik Sit alanıdır.
*Perinthos antik kentinin tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bölgede hâlâ kurtarma ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
*Antik kentin içinde yer alan antik tiyatro kazı alanına 1000 metre mesafede, antik kentin ise içerisinde kalmaktadır. Göz göre göre koskoca bir tarih yok edilmek istenmektedir” dedi.
DİP TARAMASI, DENİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Projede kapasite arttırılarak deniz tabanında dip taraması yapılması planlanıyor. Yine bu taramanın denize de olumsuz etkileri olabilir. Dip taramasıyla denizden alınacak malzemenin ne şekilde değerlendireceği, bertarafı veya boşaltılacağı yer de belirsiz durumda.
Liman işletmesinin yerleşim yerlerine olan yakınlığına da dikkati çeken Yüceer, “Hali hazırda mevcut işletme bölgede yaşayan hemşerilerimizi rahatsız etmektedir. Kapasite artırımı neticesinde olumsuzluklar artacaktır. Tesisin işletme şartlarında çevresel etkileri, yükleme ve boşaltma esnasında oluşturacağı çevre kirliliği de belirtilmemiştir. Tesiste endüstriyel amaçlı yükleme ve boşaltma yapılacak olması, hammadde olarak getirileceği belirtilen yük kapsamında; hurda metal içermesinin yaratacağı riskler tarif edilmemiştir.” dedi.
SES, GÜRÜLTÜ, ÇEVRE KİRLİLİĞİ ARTACAK
Yüceer, “Kömür ve dökme olarak yüklenmesi yapılacak her türlü maden cevheri veya endüstriyel ürün, liman yoluyla taşınılacağı düşünülen diğer malzeme ve ürünler için bu işlemlerim çevresel etkileri de ÇED dosyasında yer almamıştır, dolayısıyla ÇED süreci dışında bırakılmıştır. Proje neticesinde ses, gürültü ve endüstriyel çevre kirliliği artacaktır” ifadelerini kullandı.
Perinthos antik kenti, turizm strateji planlarında da önemi vurgulanan bir yer. Kapasite artışıyla kıyı şeridi endüstriyel faaliyetlerin merkezi haline gelecek.