Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4861

EURO

36,2614

ALTIN

2.957,64

BIST

9.367,77

‘Kimyasını değiştirdiği bağlamayı’ dünyayla buluşturuyor

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, farklı şekillerde tasarladığı ve klasik müzik, caz gibi …

‘Kimyasını değiştirdiği bağlamayı’ dünyayla buluşturuyor

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, farklı şekillerde tasarladığı ve klasik müzik, caz gibi türlerdeki eserleri uyarladığı bağlamayı dünyayla buluşturuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan, moleküler kimya ve genetik konusunda yüksek lisansını yaparken kariyerini müzik alanında sürdürmeye karar veren Sinan Ayyıldız, yüksek lisansını İTÜ Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı, doktorasını ise İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde tamamladı.

Enstrümantal müzik ve özellikle bağlama üzerine yoğunlaşan, şelpe adı verilen mızrap kullanmadan elle bağlama çalma tekniklerinde kendisini geliştiren Ayyıldız, klasik Batı müziği, caz, klasik Türk müziği eserlerini saza uyarlıyor.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Ayyıldız, tasarladığı farklı bağlama çeşitleriyle de dikkati çekiyor.

Bu arada, Ayyıldız’ın bağlamaya uyarladığı ve asistanı Mücahit Kol ile kaydettiği son Bach performansı, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

“DENEY DEĞİL, MÜZİK YAPABİLDİĞİMİ FARK ETTİM”

Sinan Ayyıldız, saz çalmaya küçük yaşlarda başladığını, üniversite yıllarında amatör olarak devam ettiğini, moleküler biyoloji ve genetik yüksek lisans eğitimi sırasında bir yol ayrımına geldiğini söyledi.

Müzik ile eğitimini aldığı meslek arasında kaldığını anlatan Ayyıldız, “Sonra bir gün deney yaparken anladım ki ben müzik yapmalıyım. Çünkü deneyi yapamayıp müziği yapabildiğimi fark ettim” dedi.

Ayyıldız, müzik kariyerinde, “Daha geniş bir repertuvarı sazla nasıl seslendirebilirim?” sorusuna aradığı yanıtla yol aldığını dile getirdi.

“35 ÜLKEDE PERFORMANS SERGİLEDİM”

Dizi, film ve reklam müzikleri bestelediğini, farklı sanatçılarla farklı albümler yaptığını, 35 ülkede performans sergilediğini anlatan Ayyıldız, “Yurt dışı izleyicisi bizim anlatacağımız şeyleri tabii ki merak ediyor, biz de o geleneksel müziklerimizi çalıyoruz. Ama bu tarz uyarlamalara da sıcak bakıyorlar. Çünkü onları yakalamak için bir nokta oluyor. Kendi müziğimizi dünya sahnesine uygun düzenlemelerle yıllardır çalıyoruz” diye konuştu.

MGÜ’deki saz eğitiminde de hem mızrapsız tekniklerin hem geleneksel repertuvarın yer aldığına işaret eden Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, “Dolayısıyla bütüncül bakabilen, kapsayıcı bir saz icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz. MGÜ’de de hedefimiz bu” ifadelerini kullandı. (AA