İngiltere’de ‘Filistin’e destek’ tartışması: Başbakan Sunak’a tepki büyüyor
İngiltere’de Filistin’e destek gösterilerini düzenleyen gruplar, Başbakan Sunak’ın kendilerini “aşırılıkçı” diye nitelemesine tepki gösterdi.
İngiltere’de Gazze’ye destek gösterilerini organize eden gruplar, Başbakan Rishi Sunak’ın “gösterileri aşırılık yanlılarının ele geçirdiği” şeklindeki açıklamasına sert tepki göstererek, toplumun her kesiminden gösterilerine katılan yüz binlerce insanı damgaladığı değerlendirmesinde bulundu.
Geçen hafta Başbakanlık Ofisi 10 Numara önünde yaptığı açıklamada İngiltere sokaklarındaki Gazze’ye destek eylemlerinin tehdit, tahrik ve planlı şiddet olayları haline dönüştüğünü savunan Sunak’ın eylemleri aşırılık yanlılarının ele geçirdiği yönündeki ifadeleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasiler tarafından sert şekilde eleştiriliyor.
Konuşmasında eylemleri organize edenlere ve katılanlara da seslenen Başbakan’ın, “Yürüyüşlerinizin elinden alınmasına izin vermeyin. Gelecek haftalarda barışçıl biçimde, diğer vatandaşlarla empati yaparak yürüyebileceğinizi gösterme şansınız var.” ifadelerini kullanması, gösterilerin akıbetine ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi.
“Savaşı Durdurun Koalisyonu”nun kurucularından Lindsey German, Sunak’ın açıklamalarının şok edici olduğunu belirterek, “Karşımızda Gazze’deki soykırımı kınamayı defalarca reddeden, her politikasında ABD’nin yanında yer alan bir Başbakan var ve bu durum giderek toplum tarafından beğenilmeyen bir hal alıyor.” dedi. İngiltere Başbakanı Sunak’ın, şimdi de Gazze’ye destek gösterilerine katılanları hedef göstermeye çalıştığını söyleyen German, “(Sunak) İnsanları aşırılık yanlısı ve tehlikeli göstermeye çalışıyor. Bu gösteriler çok ama çok büyük ve barışçıl. İngiliz toplumunun her kesiminden, farklı ırklardan ve dinlerden çok çeşitli insanları içeriyor ve amaçları Gazze’de ateşkes ve Filistinliler için adalet çağrısında bulunmak.” diye konuştu.
MCB Genel Sekreteri Zara Muhammed de Başbakan’ın Filistin’e destek gösterilerine ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, “Bu, son derece sorunlu bir yaklaşım çünkü her şeyden önce bu protestolara katılanların sadece Müslümanlar olmadığını bildiğimiz halde, İngiliz nüfusunun tüm kesimini, yüz binlercesini aşırılık yanlısı olarak damgalıyorsunuz.” dedi.