Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: Bankalara faiziyle 2.7 milyar borç var
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, projeler ile ilgili yaptığı açıklamada “Bankalara faiziyle 2,7 milyar borç var. Projeleri yaptıktan …
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, projeler ile ilgili yaptığı açıklamada “Bankalara faiziyle 2,7 milyar borç var. Projeleri yaptıktan sonra Galatasaray’ın elinde bugünkü rakamlarla 7 milyar liralık fonu olacak” dedi. Dursun Özbek, futbolu bırakan Arda Turan ve form düşüklüğü yaşayan Kerem Aktürkoğlu hakkında da değerlendirmeler yaptı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ve Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek’in katılımıyla İTO bünyesinde görev alan Galatasaraylı meclis ve komite üyeleri, Üsküdar’daki Cemile Sultan Korusu’ndaki kahvaltı programında bir araya geldi.
Galatasaray’ın projelerine de değinen Dursun Özbek, “Bankalara faiziyle 2,7 milyar borç var. Kemerburgaz, Mecidiyeköy, Florya’daki projeleri yaptıktan sonra Galatasaray’ın elinde bugünkü rakamlarla 7 milyar liralık fonu olacak. Borçlarını ödemiş bir kulüp olacağız. 2,5-3 yıl sonrasına gittiğimizde Galatasaray’ın borcu yok ve 7 milyar liralık bir fonu var. ‘Hemen gidelim şu futbolcuyu alalım’ diye bir şey yok. Bu fon Galatasaray’ın ana parası ve kimse buna dokunamaz. Galatasaray’ın önümüzdeki 25 yılına garanti altına alacak bu fonun ancak getirisinden yönetimler faydalanabilir. Bunlara da genel kurul karar verecek. Sürdürülebilir sportif başarıyı yakalamanın peşindeyiz. ‘Hele bir seçilelim sonrasına bakarız’ dönemi bitmiştir. şeklinde görüş belirtti.
“GALATASARAY, ARDA TURAN’IN YUVASIDIR”
Başkan Dursun Özbek, yeşil sahalara veda eden Arda Turan’ın Galatasaray’ın bir değeri olduğunu belirterek, “Uluslararası boyutta da başarılı olmuş bir sporcu. Futbolu daha yeni bıraktı. Arda Turan’nın önce bazı eğitimleri alması gerektiğini düşünüyorum. Galatasaray, Arda Turan’nın yuvasıdır. Bu manada kendisini hazırlaması, hazırlıkları bittikten sonra görev alması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Özbek, Kerem Aktürkoğlu’nun form düşüklüğü yaşadığı yönündeki soruya, “İlgili arkadaşlarımız devamlı kendisiyle görüşme halinde. Önümüzdeki haftalarda performansının yükseleceği, geçen seneki formunu yakalayacağından hiç şüphem yok” yanıtını verdi.
Paris Saint-Germain forması giyen Arjantinli futbolcu Mauro Icardi’nin transferiyle ilgili soru üzerine ise Özbek, “Galatasaray’ın öncelikli sorunları ekonomik diyorum. Bu konuda hiç soru gelmiyor. Öncelikle Galatasaray’ın sportif başarısını arka plana atmadan, borç yapımızı düzeltmek zorundayız. Elbette futbolu, amatör branşları önemsiyoruz. Ekonomik manada da üyelerimizin geleceğimizi düşünmesini özellikle rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
“SPOR EKONOMİSİ SON YILLARDA KORKUNÇ SEVİYEDE BÜYÜDÜ”
UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa şampiyonluklarının ardından Galatasaray’ın Türk sporunun dünyadaki yüzü olduğunu belirten Özbek, “Kulübümün bu manada ülkesine verdiği katkıdan dolayı hepimiz gururluyuz. Futbol ekonomisi son yıllarda korkunç seviyede büyüdü. Spor ekonomisini yönetmenin öneminin farkında olmamız lazım. Ne kadar farkındayız tartışılır. Büyük kulüplerin taraftarları nezdinde bunun ne kadar anlaşıldığı tartışılır. Taraftarların birinci sorusu transfer oluyor” dedi.
“GALATASARAY’IN EKONOMİK YAPISINI YUKARIYA ÇEKMEK İÇİN GÖREVE GELDİK”
Bütün büyük kulüplerin ekonomik sorunlarının ilk sırada geldiğini aktaran Dursun Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aday olurken bir şeyi öne çektik, kurucumuz Ali Sami Yen’in belirttiği gibi uluslararası arenada rakipleri yenmek. Yabancı kulüpleri yenmek, kulüpleri ve sporu rakiplerle aynı seviyeye taşımak demek. Galatasaray’ın ekonomik yapısını yukarıya çekmek için göreve geldik. Sportif başarılara hizmet edecek, buna ulaşmamızı sağlayacak husus ekonomik yapının düzeltilmesi olacak. Yeni yeni bazı yetiştirdiğimiz sporcular yurt dışında oynayabiliyorlar. O zaman spor ekonomisine destek verecek bazı faaliyetleri öne çıkarmakta fayda var. Gayrimenkullerimiz var, günü gelince ihtiyaç duyulması halinde kulübe destek verilmesi maksadıyla alınmış. Gelen yönetimlerin birinci amacı bunu sağlamak olmalı. Her aşamayı finansal yapıyı düzeltmek için kovalıyoruz. Zaman zaman ‘Galatasaray bir inşaat, gayrimenkul şirketi mi’ diye eleştiriler alıyoruz. Sportif faaliyetlerden elde ettiğimiz gelirlerimiz bugün uluslararası arenada yarışmamıza yeterli değil. Bunu kabullenmek mi lazım, yoksa projeleri öne çekmek mi lazım. Biz ikincisini yapıyoruz.”
1800’lü yıllarda Galatasaray Lisesi nezdinde eskrim kulübü kurulduğu bilgisini paylaşan Özbek, olimpik branşların Türkiye’de Galatasaray’da doğduğunu, sarı-kırmızılı kulübün bu konuda öncü olma özelliğini sürdüreceğini kaydetti.
(AA)