Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4816

EURO

36,1833

ALTIN

2.960,39

BIST

9.367,77

Finansmana erişemeyen sanayicilerden yatırım uyarısı

Yeni ekonomi modeliyle politika faizi indirilerek düşük maliyetli kredi ile yatırım ve istihdamın desteklenmesi hedeflenirken, iş dünyası …

Finansmana erişemeyen sanayicilerden yatırım uyarısı

Yeni ekonomi modeliyle politika faizi indirilerek düşük maliyetli kredi ile yatırım ve istihdamın desteklenmesi hedeflenirken, iş dünyası finansmana erişimde zorlandığını ifade ediyor. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, işletme sermayesindeki ihtiyaca değinerek, “Finansman maliyetleri aşağı çekilmeli” dedi.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, ülke sanayisinin yeni yatırımlara hız vermesi gerektiğini belirtti.

Karadeniz, “Gerek işletme sermayesi gerek yatırım sermayesi ihtiyacında ortaya çıkan bu talebin karşılanabilmesi adına finansmana erişimi kolaylaştıracak ve finansman maliyetini düşürecek makro politikalar hayata geçirilmeli” dedi.

‘DAHA BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK KAPIDA’

Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere enerji fiyatlarında yaşanan hızlı artışların işletme sermayesi ihtiyacında büyük sıçramalara neden olduğunun altını çizen Karadeniz, “Plastik sektörü gibi enerji yoğun sektörlerde bu etkinin derinden hissedildiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Karadeniz ayrıca, 2022’nin son çeyreği ve 2023’ün daha büyük bir belirsizliği barındırdığını kaydetti.

‘ZAMLAR, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜĞÜ İÇİN YANSITILAMIYOR’

İç piyasanın daraldığı bu süreçte sanayi üretiminin ayakta kalmasını ihracat pazarlarındaki performansa bağlayan Karadeniz, “Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar, düşen alım gücü nedeniyle iç piyasaya yansıtılamazken ihracat tarafında böyle bir sorunun yaşanmaması firmalarımızın kârlılıklarını koruyabilmelerini sağlıyordu” dedi.

Karadeniz, “Geldiğimiz noktada ise artan enerji fiyatları sebebiyle dünya ekonomisinin bir durgunluğa sürüklenmesi ihracatımızın geleceği açısından hepimizi tedirgin etmektedir” diye konuştu.

‘İHRACAT YAVAŞLARSA İÇ PAZAR DAHA DA PAHALANACAK’

Karadeniz, ihracat İklim endeksindeki gerilemeye de dikkat çekti.

“Son 1,5 yıldır pozitif seyreden ihracat iklim endeksimizin ilk defa eşik değerin altına gerilediğini görüyoruz” diyen Karadeniz, şöyle dedi:

“İhracat pazarlarımızın yavaşlaması durumunda sanayicilerimizin girdi maliyetlerinde yaşanan artışı iç pazara daha fazla yansıtmak zorunda kalacağını ve bunun enflasyonist bir baskı yapacağını öngörebiliriz. Hem tüketicilerin hem üreticilerin korunması adına işletme sermayesine erişim kanalları geliştirilmeli ve finansman maliyetleri aşağı çekilmeli” dedi.

FİNANSMANA ERİŞİM SIKINTISI SÜRÜYOR

Yatırımların gerçekleşmediği takdirde ihracatta yaşanacak sert düşüşlerin yanı sıra pazar kayıplarının kalıcı hale gelmesinin de işten dahi olmadığını belirten Karadeniz, şöyle devam etti:

“Tüm bu yatırımların hayata geçirilebilmesi için yatırım sermayesi gerekmekte.

Yıllardır dile getirdiğimiz üzere ülkemiz sanayisinde ölçek büyüklüğünün yakalanamamış olması ve işletmelerin sermaye yapılarının yetersiz olması sebebiyle bu finansman ihtiyacı ancak kredi yoluyla giderilebilecektir.

Bu noktada üretim tesislerimizin bahse konu bu dönüşümü yapabilmeleri adına ihtiyaç duydukları finansmana erişimi kolaylaştıracak adımlar atılmalı.”