Ertuğrul Akbay’ı özlemle anıyoruz
Kaleme aldığı iddialı haberleri, özel röportajları ve Türkiye medyasına kazandırdığı vizyon ile Türk basınının en sevilen gazetecileri arasında yer alan Ertuğrul Akbay ölümünün beşinci yılında kabri başında anılıyor. Efsane isim için bugün saat 12.00’de İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anma töreni düzenlenecek.
Basın dünyasının duayen, efsane isimlerinden biri olan Ertuğrul Akbay 7 Mart 2019 günü hayata gözlerini yumdu. Gazetemizin sahibi Burak Akbay’ın babası Ertuğrul Akbay ölümünün 5’inci yılında da sonsuz saygı ve özlemle anılıyor. Unutulmaz isim 1939 yılında dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimini tamamladı. Mesleğe 1965 yılında Hürriyet Gazetesi spor servisinde başladı. Ardından Günaydın Gazetesi’nde yurt dışı muhabiri olarak görev yaptı.
İMKANSIZ NEDİR BİLMEZDİ
Akbay mesleğine tutkuyla bağlıydı. Gece gündüz demeden çalışarak Türk Basını’nın unutulmaz isimleri arasında yer aldı. 1985 yılında Gölge Adam adıyla kendi gazetesini çıkararak iş dünyasındaki yolsuzlukları ortaya çıkardı. 1989 yılında Gırgır ve Fırt dergilerini satın aldı. Ertuğrul Akbay, “24 saat çalışan gazeteci” unvanıyla akıllara kazındı. Ulaşılması güç insanlara ulaştı. Onun için imkansız diye bir şey yoktu. Sayısız gazetecilik ödülü alarak ününe ün kattı.
Spor vazgeçilmeziydi
Ertuğrul Akbay hayatı boyunca spor yaptı. Spor onun yaşamının vazgeçilmez bir parçasıydı. Fit vücut yapısıyla hep dikkat çekti. Tenise tutkuyla bağlıydı. Katıldığı televizyon programlarında sağlıklı yaşamın yollarını anlattı. “Yaş 75 Yolun Yarısı” kitabıyla okurlarıyla buluşmanın heyecanını yaşadı. Akbay, genç ve sağlıklı kalmanın sırlarını anlattığı kitabında yarım asra yaklaşan gazetecilik anılarına da geniş yer verdi. “Ben ne doktorum, ne diyetisyen, ne de spor hocasıyım… Ben bir kobayım” önsözüyle başlayan kitapta efsane isim tamamen kendi deneyimlerini okurlarıyla paylaştı.
Yazdığı kitapla ilham verdi
Spor tutkusuyla da örnek olan Ertuğrul Akbay 2013 yılında ‘Yaş 75 Yolun Yarısı’ kitabını çıkardı. Bu kitapla okurlarına sağlıklı, genç ve zinde kalmanın sırlarını verdi. Efsane isim, konferanslar ve röportajlarıyla herkese rehberlik yaptı. Akbay yazdığı kitapta okurlarına şu sözlerle ilham vermişti: Ben yaptım, başardım, faydasını gördüm. Siz de yapabilirsiniz, bunun için özel bir yetenek gerekmiyor.
Tecrübelerini hep paylaştı
Ayak basmadığı kıta kalmadı. Kongo’daki Pigmeler’le ilgili yaptığı yazı dizisi çok ses getirdi. Hint Fakirleriyle aylarca birlikte yaşayıp izlenimlerini okurlarla paylaştı. Akbay, “Duyduğum sosyal sorumluluk nedeniyle tecrübelerimle elde ettiğim bilgileri herkes yararlansın diye yazılı ve görsel medyada fırsat buldukça anlatmaya çalışıyorum” diyordu.
İyi bir hayvanseverdi
Gazeteciliğin her dalında spordan magazine, siyasete kadar yaptığı haberler ve röportajlarla dikkati çeken Ertuğrul Akbay hayvan sevgisiyle de takdir topluyordu. Hayvanlara karşı duyarlılığı ile bilinen duayen isim Akbay, barınaklara yardımda bulunuyordu ve kendisinin de bir köpeği vardı.
Yaptığı haberler büyük ses getirdi
Röportaj denilince akla ilk gelen isim Ertuğrul Akbay’dı. Bir açıklamasında şu sözleri kullanmıştı: “Gazeteci olmam sayesinde ayak basmadığım kıta kalmadı, her gittiğim coğrafyanın bilinmeyenlerini keşfedip okurlarıma eksiksiz aktarmaya çalıştım.”1980’li yıllarda “Gölge Adam” adıyla yaptığı haberler büyük yankı uyandırdı. Hollywood starlarından dünya liderlerine kadar birçok isme ulaştı. Gündem yaratan röportajlarda her zaman onun imzası vardı.
Bilinmeyenlerini hep ona anlattılar
Meslek hayatı boyunca Celal Bayar’dan Süleyman Demirel’e, Bülent Ecevit’ten, Necmettin Erbakan ve Turgut Özal’a kadar siyasilerle gündeme damga vuran söyleşiler yaptı. Siyasi isimler bilinmeyenlerini hep ona açıkladı. Meslektaşları tarafından “olmazı olur yapan gazeteci” olarak tanımlanan Ertuğrul Akbay’ın dilinde ‘imkansız’ kelimesinin karşılığı yoktu.