Caretta carettalar için gönüllü aranıyor
Antalya’da caretta carettalar için gönüllüler aranıyor. Belek’te 80, Kızılot’ta 40 gönüllü 4,5 ay boyunca kumsalda caretta caretta yuvaları tespiti, yavruların yumurtadan çıkışı ve denize ulaşması aşamalarında görev alacak…
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) dünyada nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı Belek kumsalında 26 yıldır, Kızılot kumsalında da 4 yıldır ‘Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi’ni yürütüyor. Her yıl biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakülteleri öğrencileri, mayıs ayından eylül ayı sonuna kadarki süreçte deniz kaplumbağaları için gönüllü oluyor.
2023’TE 153 BİN YAVRU DENİZE ULAŞTIRILDI
EKAD Başkanı Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl Belek kumsalında 2 bin 350 yuvadan 83 bin, Kızılot kumsalında 1776 yuvadan 70 bin olmak üzere toplamda 153 bin yavru deniz kaplumbağasının denize ulaştırıldığını söyledi.
Sezonun 15 Mayıs’ta başlayıp eylül ayı sonuna kadar toplam 4,5 ay sürdüğünü belirten Dr. Canbolat, minimum 2 aylık sürelerde görev almak kaydıyla Belek’te 80, Kızılot’ta ise 40 gönüllü alındığını dile getirdi.
Başvuruların EKAD’ın internet sitesi üzerinden devam ettiğini anlatan Dr. Canbolat, “Ağırlıklı üniversite öğrencileri, enerjik, çalışabilecek ve 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor” dedi.
HER GÜN SAHİLİ GEZİP YUVALARI BULUYORLAR
Gönüllülerin Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’ne ait hoşgörü bahçesindeki kamp alanında konakladığını belirten Dr. Canbolat, “Belek’te 30, Kızılot’ta 16 kilometrelik sahiller her gün taranıyor. Belek’te 7 farklı ekip oluşuyor. Ekip başına 5 kilometre düşüyor. Saat 04.30’da araçlar ekipleri bölgelerine dağıtıyor. GPS, ölçüm cihazı, veri toplama formları, yuva bulma aparatları gibi teknik cihazlarla ekipler yuvaları bulup, işaretliyor ve numaralandırılıp kayıt altına alıyor. Sahilde yuvalar koruma altına alınıyor, bilimsel veriler toplanıyor yerli-yabancı turistlere bilgilendirme yapılıyor. Turizm işletmelerindeki görevliler bilgilendiriliyor. Saat 11.00 gibi işleri bitirip kampta toplanıyorlar. Kahvaltı ve kamp işleri sonrası arazide toplanan veriler, günlük olarak bilgisayarlara giriliyor. En son da hemen her gün ekip değerlendirme toplantısı yapılıyor” diye konuştu.
Dr. Canbolat, Çin, Avustralya, İngiltere, Fransa, Ukrayna, Rusya gibi birçok ülkeden gönüllülerin geldiğini söyledi.