Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4910

EURO

36,3975

ALTIN

2.965,97

BIST

9.261,52

Bu beş yiyecek kilo vermeye yardımcı oluyor

5:2 aralıklı oruç diyetini popüler hale getiren ve aralıklı oruç ile Akdeniz tarzı beslenmeyi birleştiren Fast 800 diyetini geliştiren BBC sunucusu ve yazarı Dr. Michael Mosley, kilo verme rutininize dahil edebileceğiniz beş yiyeceği paylaşıyor.

Bu beş yiyecek kilo vermeye yardımcı oluyor

İngiltere’de yaşayan bir uzman, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için tercih edebileceğiniz yiyecekleri şu şekilde açıklıyor.

Mosley’in tercih ettiği beş sebze brokoli, ıspanak, karnabahar, salatalık ve patlıcan olarak sıralanıyor çünkü bunlar “bir dizi vitamin, mineral ve fitokimyasallar gibi diğer önemli besinleri içeriyolar”.

Bu sebzelerin sindirime yardımcı olurken kolesterolü ve Tip 2 diyabet riskini düşürdüğü de kanıtlanırken Mosley, bunları tüketirken günlük kalori hesaplamanızda saymanıza gerek olmadığını söylüyor.

ZEYTİNYAĞININ ÖNEMİ

Fast 800 sitesinde Mosley, ayrıca zeytinyağının oleik asit, omega-3 yağ asitleri ve polifenoller gibi antiinflamatuar bileşikler içeren “iyi” bir yağ olduğunu savunuyor.

Zeytinyağının, depresyon ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri azalttığı, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azalttığı ve kan basıncını düşürdüğü biliniyor.

2022 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günde yarım çorba kaşığından biraz fazla zeytinyağı tüketen kişilerin, tüketmeyenlere kıyasla 28 yıl içinde %19 daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, zeytinyağının tereyağı, margarin ve mayonezin yerini alması gerektiğini söyledi.

TAM YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİNİ ÖNERİYOR

Mosley ayrıca yoğurt ve süt tüketirken tam yağlı olanlarının tercih edilmesi gerektiğini de söyledi.

Uzman, “Omega-3, yüksek düzeyde protein, B-12 Vitamini ve iyot gibi daha fazla esansiyel yağ asitleri içeriyor; bunların hepsinin bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı, kaygıyı ve depresyonu azalttığı, enerji seviyelerini kontrol ettiği ve metabolizma hızını iyileştirdiği biliniyor.” dedi.

Tufts Üniversitesi’nde kardiyolog ve tıp profesörü olan Dr. Dariush Mozaffarian da, günde en az bir veya iki porsiyon yoğurt ve peynirin, tercih ettiğiniz yağ içeriğine sahip ancak şeker ilavesiz tüketilmesini tavsiye ediyor.

Ayrıca Mosley’in tercih listesinde badem, kaju fıstığı, fındık ve antep fıstığı gibi kabuklu yemişler ve tohumlar ile balık, hindi, tavuk göğsü ve tofu gibi yağsız proteinler yer alıyor.

Mosley, “Yağsız protein açısından zengin bir diyetin sağlık açısından pek çok faydası vardır: açlığı azaltır, kan basıncını düşürür, kilo kontrolüne yardımcı olur, kas kütlesini ve gücünü artırır ve yağsız protein kemik sağlığı için mükemmel olduğundan osteoporoz riskini azaltır.” diye ekledi.