Botoks nedir? Nasıl yapılır?
Günümüzün en çok tercih edilen işlemi botoks kırışıklık gidermede yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Asıl maddesi clostridium botulinum olan bakteri tarafından üretilen bir çeşit toksindir. Botoks enjeksiyonları, özellikle alın bölgesindeki ve kaş arasın…
Günümüzün en çok tercih edilen işlemi botoks kırışıklık gidermede yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Asıl maddesi clostridium botulinum olan bakteri tarafından üretilen bir çeşit toksindir. Botoks enjeksiyonları, özellikle alın bölgesindeki ve kaş arasındaki çizgiler, göz kenarlarında meydana gelen kazayağı denilen ince çizgiler ve boyunda yaşla beraber belirginleşen dikey çizgileri hafifletmekte altın standarttır. Botoks tedavisinin etki süresi 4-6 ay civarındadır. Etki süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu süreyi yaş ve uygulanan bölgenin durumu etkilemektedir.
Botoks işlemi nasıl uygulanıyor?
Botoks, bir enjeksiyon işlemidir. İşlemden 20 dakika önce uygulama yapılacak bölge lokal anestezi kremiyle uyuşturulur. Uygulamanın yapılacağı bölgeler temizlendikten sonra, formül ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarda enjekte edilir. Tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Botoks nasıl etki eder?
Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Yani sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.
Botoksun yan etkileri var mı?
Botoksun bazen küçük de olsa bazı yan etkileri de olabilmektedir. Sonuçta botoksun ana maddesi toksik bir yapıdır. Bundan dolayı da vücuda bir takım yan etkileri olması anormal bir durum değildir. Ancak bir çok estetik ameliyatta olduğu gibi botoksun da deneyimli ve güvenilir bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi oluşabilecek riskler de en düşük seviyede tutacaktır. Bilinen en yaygın yan etkiler ise enjeksiyon yapılan bölgede oluşan şişlikler ve yine aynı bölgedeki yara izleridir. Operasyonun ardından görülen baş ağrısı ve grip benzeri halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de olabilir ve ayrıca sersemlik hissi, uyuşukluk ve yorgunluk da görülebilecekler arasındadır. Botoksu alanında bilgili kişilere yaptırmamanız sonucunda göz kapaklarının düşmesi, kaşların eğrileşmesi, gülüşte şekil bozuklukları ve gözde kuruluk yada fazla sulanma açığa çıkabilecek bazı sorunlardır.