Boğulma denemesi: İngiltere’nin konuştuğu Archie’yi komaya sokan TikTok oyunu yeniden gündemde
İngiltere’nin konuştuğu 12 yaşındaki Archie Battersbee’nin yaklaşık 4 aydır süren koma süreci, Türkiye’de de tartışmalara yol açan popüler TikTok …
İngiltere’nin konuştuğu 12 yaşındaki Archie Battersbee’nin yaklaşık 4 aydır süren koma süreci, Türkiye’de de tartışmalara yol açan popüler TikTok oyunuyla ilgili eleştirileri alevlendirdi. Oyunda katılımcılardan oksijen eksikliğinden bilinçlerini kaybedene dek nefeslerini tutmaları isteniyor. Bugüne kadar çok sayıda aile, çocuklarının cesaret denemesi oyununda hayatını kaybettiğini söyleyerek TikTok’a dava açmıştı.
İngiltere’de yaklaşık 4 aydır komada olan ve sağlık durumuyla ilgili tartışmalar nedeniyle dünya gündemine oturan 12 yaşındaki Archie Battersbee’nin durumu, daha önce de tartışmalara yol açan tehlikeli “cesaret oyununu” yeniden gündeme getirdi.
Ailesinin solunum cihazının kapatılmaması için haftalardır hukuk mücadelesi verdiği 12 yaşındaki Archie, 7 Nisan’da Essex’teki evinde boynuna sarılı bir iple baygın halde bulunmuştu. Ailesi, Archie’nin TikTok’ta katılımcılardan nefeslerini tutmalarını isteyen ‘Blackout’ denemesine katıldığını düşündüklerini söylemişti.
Aile, Türkiye ve Japonya’daki doktorlardan yardım teklifleri aldıklarını belirtmişti.
ÇOK SAYIDA AİLE TİKTOK’A DAVA AÇTI
TikTok’ta popüler olan ve Türkiye’de de daha önce tartışılan oyunun bugüne kadar çok sayıda çocuğun ölümüne yol açtığı belirtiliyor. İki aile daha geçen ay çocuklarının “boğulma denemesi” oyununda hayatını kaybettiğini söyleyerek Çin merkezli sosyal medya şirketine dava açmıştı.
ABD’de 8 yaşındaki Lalani Erika Renee Walton geçen sene temmuzda, 9 yaşındaki Arriani Jaileen Arroyo da geçen sene şubat ayında aileleri tarafından baygın halde bulunmuş ve hastanede ölmüş, iki çocuğun tehlikeli oyunu oynarken hayatını kaybettiği ifade edilmişti.
Anne Hollie Dance, nisanda oğlu Archie’yi evde bilinçsiz halde bulmuştu.
Aralıkta yine aynı oyunu oynarken hayatını kaybeden 10 yaşındaki Nylah Anderson’ın ailesi de mayısta TikTok’a dava açmıştı.
BEYİN HASARINA YOL AÇIYOR
Oyunda katılımcılardan “cesaretlerini göstermeleri için” oksijen eksikliğinden bilinçlerini kaybedene dek nefeslerini tutmaları isteniyor. 2008’den bu yana bilinen ve büyük tartışmalara yol açan oyun, “boğulma meydan okuması” ve Speed Dreaming” (Hızlı Rüya) isimleriyle de anılıyor. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, o dönemde oyunun en az 82 çocuk ve gencin ölümüne yol açtığını açıklamış ve “Boğulma hali uzarsa ölüm ya da ciddi yaralanma riski büyük” demişti.
Blackout challange, ölüm riski dışında Archie’de olduğu gibi beyin hasarına da yol açabiliyor. Doktorlar, yaklaşık 4 aydır tedavisi süren çocuğun beyin ölümünün gerçekleştiğini, hayata dönme umudu olmadığını ve yaşam destek ünitesinden çekilmesi gerektiğini söylüyor.
TikTok ise platformda gerekli güvenlik önlemlerini aldığını ve oyunla ilgili içeriklerin kaldırıldığını savunuyor.