BM: 5 daimi üyenin büyük sorumluluğu var
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD’nin, Cezayir’in Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesinin ardından, “BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu var. Veto kullanımının açıklanması gerekiyor.” dedi.
BM Sözcüsü ABD’nin vetosu hakkında konuşan Dujarric, “Bizim mesajımız değişmedi. Genel Sekreter, Gazze’de insani ateşkes çağrısını yineliyor ve Güvenlik Konseyi’nin tek ses olmasını istiyor.” ifadesini kullandı.
Dujarric, BM Güvenlik Konseyi’nde 7 Ekim 2023’ün ardından iki kararın kabul edildiğini ve bunların da uygulanmasının önem taşıdığını dile getirdi.
BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Dujarric, “Veto kullanımının açıklanması gerekiyor.” dedi.
İsrail’in BM Daimi Temsilcisi’nin, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) “terör örgütü” olarak tanımlamasıyla ilgili Dujarric, “UNRWA, Gazze’deki insani yardım çalışmalarının belkemiğini oluşturmaya devam ediyor.” diye konuştu.
Dujarric, tüm ülkelere UNRWA’ya desteklerini sürdürmeleri çağrısında bulunarak, UNRWA’nın “alternatifi olmadığının” altını çizdi.
İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan’ın sözlerinin UNRWA çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atıp atmadığının sorulması üzerine Dujarric, “Bu tür kışkırtıcı söylemler, ne Gazze’de ne de Orta Doğu’nun farklı bölgelerinde yürüttüğümüz insani yardım çalışmalarına yardımcı olmuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
BM Güvenlik Konseyi’nde Cezayir’in sunduğu Gazze’de acilen ateşkes talep edilen, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan ve zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısı oylamaya sunulmuştu.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin veto ettiği karar tasarısı için İngiltere “çekimser” oy kullanırken, 13 ülke “evet” oyu vermişti.
CEZAYİR’İN KARAR TASARISI
Cezayir tarafından sunulan karar tasarısında, Gazze’de acilen insani ateşkes sağlanması talep ediliyordu.
Sivillere yönelik her türlü saldırının kınandığı tasarıda, aynı zamanda Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkılıyordu.
Karar tasarısında, tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapılırken, Gazze’nin tüm bölgelerine engelsiz insani yardım gerçekleşmesi talep ediliyordu.
Tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilen karar tasarısında, Uluslararası Adalet Divanının İsrail’e yönelik 26 Ocak’ta aldığı ihtiyati tedbir kararlarına da atıfta bulunuluyordu.
ABD DAHA ÖNCE DE ATEŞKES ÇAĞRILARINI VETO ETTİ
ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim 2023 ile 8 Aralık 2023’te BMGK’de Gazze’ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti.
ABD, BM Genel Kurulunda 13 Aralık 2023’te 153 ülkenin “evet” oyu kullandığı Gazze’de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı için de “hayır” oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuştu.