Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4916

EURO

36,2345

ALTIN

2.961,18

BIST

9.367,77

Bir yılda 338 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, resmi olmayan verilere göre son bir yılda Türkiye’de 338 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 248 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğu belirtildi.

Bir yılda 338 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından bugün yapılan basın toplantısında açıklanan rapora göre; öldürülen 338 kadından 96’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, 15’i ekonomik bahanelerle, 1’i nefret bahanesiyle, 26’sı bunların dışındaki diğer bahanelerle öldürüldü.

8 Mart 2023 ile 8 Mart 2024 arasındaki bir yıllık raporun açıklandığı basın toplantısında konuşan platform temsilcisi Avukat Esin İzel Uysal, 248 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu söyledi.

Toplantıya 2017 yılında 17 yaşında iken öldürülen Lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken ve 2015 yılında Mersin’de tecavüz girişimine direndiği için ölüdürülen Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan da katıldı.

9 TAKSİTLE SATILAN SİLAH

Palandöken, “Kızımı internetten 9 taksitle alınan bir silahla kaybettim, ekmek peynir gibi satılan bir silahla kaybettim. Bireysel silahlanmaya karşı imza kampanyası da başlattık ama netice alamadık. Meclise de götürdük ama reddedildi…İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı, caydırıcı cezalar gelmediği sürece bu cinayetler bitmeyecek, hem bireysel silahlanma hem de kadın cinayetleri durdurulmalı” diye konuştu.

Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan da, “Biz kadınlar elele veririsek hiç bir zaman yenilemeyeceğiz, bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi ve “Cinayetler bitene kadar buradayız” diye konuştu.

Konu ile ilgili hukukçular ise Türkiye’de kadına yönelik ayrımcılığı, tacizi ve şiddeti önlemek amacıyla hazırlanan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olmasına rağmen bunun uygulanmadığı yönünde eleştiri getiriyorlar. Hukukçular her iki düzenlemenin de aynı düzlemde yola çıktığını ancak İstanbul Sözleşmesi’nin çok daha ileri boyutta olduğunu savunmuşlardı. Bu nedenle yeni düzenlemelerin uygulamadaki boyutu önemli olacak.

134’Ü EVLİ

Rapora göre öldürülen 338 kadının 134’ü evli olduğu erkek, 47’si birlikte olduğu erkek, 36’sı eskiden evli olduğu erkek, 35’i bir tanıdık, 21’i oğlu, 19’u akrabası, 17’si eskiden birlikte olduğu erkek, 11’i babası, 6’sı kardeşi, 2’si tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 10 olayda ise failin yakınlığı tespit edilemedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, verilerini her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri, davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılardan topluyor.

Platformun internet sitesinde yer alan verilerine göre 2023 yılında 315 kadın cinayeti oldu, 248 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

Platformun internet sitesinde yer alan açıklamada, 15 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın “İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılı” olduğu vurgulandı.

“Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışmalar başladığından bu yana kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerde artış yaşandı…İstanbul Sözleşmesiz geçirdiğimiz bu yılda da(2023) kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerinde büyük bir artış gerçekleşti” denildi.

Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2021 Mart ayında resmen feshedilmişti.

Sözleşmenin feshedilmesinde, muhafakazar kesimin sözleşmenin aile yapısını bozmaya neden olduğu, boşanma ve şiddeti artırdığını savunması etkili olmuştu.

Sözleşmenin iptaline karşı çıkan sivil toplum örgütleri ise kararı kınamış ve bu durumun kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin artışına yol açacağını savunmuşlardı.