Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5712

EURO

36,2196

ALTIN

2.988,34

BIST

9.367,77

Berat kandili ne zaman?

Yılın üçüncü kandili olan Berat Kandili, affın ve bereketin müjdesini fısıldıyor. Berat Kandili 24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edilecek. Berat Kandili, Allah’ın rahmetinin ve bağışlamanın bol olduğuna inanılan bir zamandır. Kadir Gecesi’nden sonra en faziletli kabul edilen Berat Kandili’nde, dualar kabul olduğuna inanılıyor.

Berat kandili ne zaman?

Şaban ayının on beşinci gecesine denk gelen bu Berat kandili, müslümanlar için bir fırsattır; geçmişin muhasebesini yapmak, dualarını artırmak ve tövbe etmek için bir vesile sunar. Bu mübarek gece, arınma ve yüce Allah’a yakınlaşma için yol gösteriyor, Berat kelimesi Arapça “temizlik, arınma” anlamına gelir ve bu gece, Müslümanlar için bir nevi hesap günü olarak kabul edilir. Günahların affı ve arınma için bir fırsat olan Bu gece, manevi değerleri ön plana çıkarır ve insanları birbirlerine karşı hoşgörülü olmaya, affetmeye ve iyilik yapmaya teşvik eder.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Şaban ayının 15. gününde yer alan Berat kandili 24 Şubat 2024 Cumartesi gününe denk geliyor.

BERAT KANDİLİ ANLAM VE ÖNEMİ

Berat verilir; silinip, beri olmak, suçluların kaybolması demektir. Berat ve beraet, beri olmak, aklamak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Mü’minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilahî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabi ve feyzi vardır.

Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur: “Şaban bayramının beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ertesinde dördüncü günde) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir sonunaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona özgürlük verebilirim’ buyurur.” (İbn Mâce)

Ayrıca Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlandı. Buna da tenzil denir.

BERAT KANDİLİ’NDE YAPILACAK İBADETLER

-Nafile namazı kılmak

-Kuran okumak

-Tövbe etmek

-Dua etmek

-Salavat getirmek

-Sadaka vermek

-Hamd etmek

BERAT KANDİLİ NEDEN KUTLANIR?

Hz. Peygamber’den gelen bazı rivayetlerde, sevgili Peygamberimizin şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya ettiği belirtilmektedir. Nitekim bir hadis-i şeriflerinde Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allah Teâlâ buyurur ki: ‘Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim.’ Bu hâl, sabaha kadar devam eder.” (İbn Mâce, İkâme, 191) İşte bundan dolayı, bu geceyi ibadetle geçirmek, büyük bir sevaba vesile olmaktadır. Ayrıca bir kısım bilginlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid’i Aksa’dan, Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin (Bkz., Bakara, 185); Hicretin ikinci yılında Berat Gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmıştır.