Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4916

EURO

36,2345

ALTIN

2.961,18

BIST

9.367,77

Baş ağrılarının tehlike sinyalleri

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ‘‘Çoğu zaman yaşadığımız baş ağrılarını dikkate almaz ve bir ağrı kesiciyle dindirme yolunu seçeriz …

Baş ağrılarının tehlike sinyalleri

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ‘‘Çoğu zaman yaşadığımız baş ağrılarını dikkate almaz ve bir ağrı kesiciyle dindirme yolunu seçeriz. Fakat yaşadığımız her ağrı tehlikeli olmasa da bazıları altta yatan ciddi bir sorunun habercisi olabilir’’ dedi…

Baş ağrısı, yaşam boyunca birçok kez karşı karşıya kaldığımız çok yaygın bir tablo. Stresten açlığa, uykusuzluktan hipertansiyona kadar birçok nedeni olabilir. Ancak şiddetli ve normalden daha sık ortaya çıkan baş ağrılarında mutlaka tıbbi bir yardım alınması gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu ciddi belirtileri şöyle sıraladı…

Prof. Dr. Derya Uludüz

Yaşın 50’nin üzerinde veya 10’un altında olması

Öncelikle yaşadığınız baş ağrılarında yaşınızın 50’nin üzerinde olması sizin için alarm işaretidir. Birincil dediğimiz hayati sorun teşkil etmeyen ağrılar genç yaşlarda daha sık iken ciddi baş ağrıları sıklıkla 50 yaş üzerinde ortaya çıkar. 10 yaş altında da beyin henüz tam büyümeyi tamamlamadığından yeni bir tümör gibi tabloda hemen ciddi bir klinik sergilemeyebilir ve baş ağrısı tek yakınma olabilir. Bu nedenle 10 yaş altında her baş ağrısı önemli bir sebebe bağlı gibi düşünülmelidir.

Ateş, bulantı ve kusma

Baş ağrınıza ateş, boyun tutulması, mide bulantısı veya kusma gibi şikayetler de eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurun. Baş ağrısı, bulantı, kusma gibi kafa içi basıncın hızlı ve şiddetli şekilde arttığını gösteren bulgular olduğunda; zaman kaybetmeden en yakın acil servise gidilmesi gerekir. Bu duruma bilinç kaybı da eklenirse olayın beyinle ilgili bir rahatsızlık olduğu netleşmiş olacağından beyin hastalıkları bakımından gerekli değerlendirme ve müdahalenin yapılabileceği bir hastaneye başvurulması daha da önemli hale gelmiş olur.

24 saat içinde geçmemesi

Baş ağrılarınız 24 saat içinde giderek kötüleşiyorsa, ağrı kesici almanıza rağmen geçmiyorsa bu bir önemli durum sinyali olabilir. Dolayısıyla zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Kafa travması

Kaza, düşme gibi durumlardan sonra bir baş ağrısı yaşıyorsanız bu ağrıyı mutlaka dikkate alın. Kafa travması sonrası baş ağrısı olabilir. Hafif veya şiddetli derecede yaralanmalarda ağrı görülebilir. Kafatasında çatlak varlığı, ağrıya neden olabilir. Ayrıca kafatası içinde meydana gelen kanama nedeniyle basınç artar ve ağrı hissedilebilir.

Yaşanan en kötü ağrı olması

Düzenli baş ağrınız olsa bile ilk kez bu kadar şiddetli en kötü baş ağrısı yakınması bir diğer dikkate alınması gereken tehlike habercisidir.

Aniden ortaya çıkması

Normalde baş ağrısı çekmeyen biriyseniz ve yeni ortaya çıkan ya da kötüleşen bir baş ağrısı yaşıyorsanız mutlaka dikkate alın. Ani başlayan, çok şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı  ağır bir beyin kanamasının önde gelen belirtisi olabilir. Bu kanama türü çok ağır sonuçları olan ancak zamanında müdahale edildiğinde tedavi şansı ve başarı oranı yüksek bir tablodur.

Nörolojik belirtilerin eşlik etmesi

Görmede değişiklikler, baş dönmesi, halsizlik, uyuşukluk, denge kaybı, konuşma güçlüğü, zihinsel karışıklık, kişilik değişiklikleri veya nöbetler gibi nörolojik belirtiler baş ağrınıza eşlik ediyorsa bu bir tehlike habercisi örneğin felç işareti olabilir.

Ağrının hep aynı bölgede olması

Baş ağrısının hep aynı bölgede olması, ağrının olduğu bölgede yer kaplayan bir lezyonun varlığından kaynaklanabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Fiziksel aktivite sonrası ortaya çıkması

Halter, koşu gibi yoğun bir fiziksel aktivitenin ardından ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız sakın hafife almayın. Hapşırma veya ıkınma gibi kafa içi basıncının artması nedeniyle baş ağrısı oluşması da kafa içinde yer kaplayan bir oluşum düşündürebilir. Beyin tümörleri, anevrizmalar bu tip baş ağrısına neden olabilir.

Ağrı kesici uyarısı

Tehlikeli hastalıkların ortaya çıkardığı baş ağrıları, ağrı kesicilere pek fazla yanıt vermez. Yine de bazı ağrılarda geçici düzelme ya da ağrı şiddetinde azalma sağlayarak doktora başvurmayı geciktirebilir. Bir diğer önemli tehlike ise beyin kanamalarında, kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçların kanamayı şiddetlendirmesidir. Dolayısıyla bu tür baş ağrılarında en doğrusu ilaç kullanmak yerine bir an önce doktora başvurmaktır