Bakanlık yüzde 342 TÜİK yüzde 152 diyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK’in verisini yalanlamış oldu. TÜİK, gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 152 arttığını açıklarken Tarım Bakanlığı …
Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK’in verisini yalanlamış oldu. TÜİK, gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 152 arttığını açıklarken Tarım Bakanlığı, artışın yüzde 342 olduğunu bildirdi.
Çiftçiler, son bir yıldır artan gübre fiyatlarının altında ezilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 152 oranında artış olduğunu açıkladı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, gübredeki bir yıllık fiyat artışının yüzde 342 olduğunu bildirdi.
ÜRETİM SORUNU ARTAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son üç ayda bile gübre fiyatı katlandı. Gübrede fiyat artışı durdurulmazsa, tarımda üretim sorunu artacak. Bir an önce gübre için önlem alınmalı ve fiyat sübvanse edilmeli” dedi. Gürer, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı gübrede bir yıllık fiyat artışının yüzde 342 olduğunu bildirdi. TÜİK ise bu rakamı yüzde 152 olarak açıklamıştı. Bakanlık verisi dahi TÜİK’i katlamış durumda” dedi.
Son üç ayda DAP gübrenin tonunun 12 bin 750 TL’den 18 bin TL’ye çıktığını belirten Gürer, “DAP gübre taban gübresidir. Sonbaharda çiftçi yeniden ekim yapacağı süreçte taban gübreye ihtiyaç duyar. Gübrede bir oyun döndürülüyor, hangi gübre hangi zamanda tarımda ihtiyaç ise o gübre fiyatı artırılıyor. Üst gübre sürecinde üst gübre fiyatları tırmanıyor; taban gübre ihtiyaç olunca taban gübre fiyatları yükseliyor” diye konuştu.
Gıda açığı artar
Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle tarımda verim kaybı yaşanacağını, gıda açığının artacağını ve ürün fiyat artışının da vatandaşa yansıyacağını söyledi. Gürer, “Bir an önce gübre için önlem alınmalı ve gübre fiyatları sübvanse edilerek çiftçi rahatlatılmalı. Özellikle Orta Anadolu’da ve kıraç alanlarda topraklar gübresiz ürün veremez noktaya gidiyor” dedi.