AKP’li belediye sahili talan etmiş
AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesine karşı çıkan vatandaşlar ve çevre dernekleri konuya …
AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesine karşı çıkan vatandaşlar ve çevre dernekleri konuya yargıya taşıdı. Mahkemenin dolgu yapılan alanda inceleme yapmak için görevlendirdiği bilirkişi heyeti raporunu hazırladı. Bilirkişi raporunda belediyenin imar planı olmadan çalışmalara başladığını ve projenin ekosisteme zarar vereceğini belirtti.
Altınordu ilçesinde rıhtım ile Melet ırmağı arasında kalan sahilde AKP’li Büyükşehir Belediyesi deniz dolgusu ve kıyı düzenleme çalışması başlattı. Halkın ve çevrecilerin tepkisini çeken proje için eylemler yaparak konuyu yargıya taşıdı.
Dava devam ederken İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak belediye deniz dolgusu yapmaya devam etti. Projenin iptal edilmesi için dava kapsamında İdare Mahkemesi, bölgede inceleme yapması için bilirkişi heyeti tespit etti.
Heyet, proje alanında yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı raporu tamamlayarak mahkemeye verdi.
“İMAR PLANI OLMADAN ÇALIŞMA YAPILIYOR”
Konuyu yargıya taşıyan ORÇEV, bilirkişi heyetinin belediyenin imar planı olmadan çalışma yaptığını tespit ettiğini belirtti.
Belediyenin mahkeme kararlarına ve kurallara uymadığını ileri süren derneğin açıklamasında, “Bırakın bir inşaatı, bir kümes de yapılsa imar planına göre alınacak bir ruhsat olması gerekirken Ordu Büyükşehir Belediyesi kendisi imar planı olmadan çalışma yapıyor. Bunu bir yöntem haline getirdi. Gülyalı Çikolata Park ve Kano Park da aynı biçimde imar planı olmadan yapıldı. İmar değişikliğini proje tamamlandıktan sonra yapıyor. Bu usulsüzlük için de dava açtık. Balıkçı barınağı için de Bilirkişi Heyeti raporunda, ‘imar planı taslak olup onaylanmamış ve yürürlükte olan bir imar planı değildir’ vurgusu yaptı” denildi.
EKOSİSTEME ZARAR VERECEK
ORÇEV, bilirkişi heyetinin, projenin ekosisteme vereceği zararların belirlendiğine dikkat çekerek, hazırlanan ÇED dosyasında ki eksikliklerin tespit edildiğini vurguladı.
ORÇEV tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Irmağın ağzına bir ya da daha fazla denize doğru dolgu yapılması ırmağın ağzını dolduracağı, ırmağın taşıdığı malzemenin denize ulaşamamasına neden olacağı vurgusu yapılmış. Suyun kirlenmesine neden olacağından balıkların yaşayamayacağı belirtilmiş.
Eski çöp alanının etkilerinin ne olacağı araştırılmamış. Proje Tanıtım Dosyasının (PTD) hidrolik yönden yeterli ve uygun olmadığı; canlı dağılımı ve bilgisinin çelişkili olduğu belirtilmiş. Buranın karasal ve sucul canlılar için önemli olduğu bu konuda koruma statüsü yapılmadığı belirlenmiş. Şu an yapılan çalışmalar nedeniyle zarar da vermiş bulunmaktadır.
Balıkçı barınağı için yer araştırmasının yapılmadığı vurgulanmış. Planlama tekniklerine uygun görülmediği belirtilmiş. Sonuç olarak, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yeterli olamadığı görüşüne varmışlar”
“MAHKEMENİN İPTAL ETMESİNİ BEKLİYORUZ”
ORÇEV, proje için daha önce açtıkları davayı kazandıklarını kaydederek, “OBB yeniden proje yaparak çalışmalarını devam ettirmek istedi. Ordu İdare Mahkemesine yeniden dava açtık. İddiamız önceki iddialarımız doğrultusunda ekosisteme zarar vereceğiydi. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti yerinde yaptıkları inceleme sonrası iddialarımızı doğruladılar. Mahkemeye raporlarını ilettiler. Mahkeme de bu rapora göre kararını verecek. Birincisi gibi bununda lehimize olacağına inanıyoruz” denildi.