AKP’li Başkan, ‘Botanik bahçesi olacak’ dedi betona boğdu
31 Mart seçimleri sonrasında CHP’li Atakum ilçe Belediyesi’nin kullanımından alınarak AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne verilen Yalı Kafe …
31 Mart seçimleri sonrasında CHP’li Atakum ilçe Belediyesi’nin kullanımından alınarak AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne verilen Yalı Kafe alanı için Başkan Mustafa Demir, “Botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz” diye açıklama yaptı. Proje yargıya taşımasına rağmen inşaat çalışmaları devam ederken, alanda yükselen beton yapı dikkat çekti.
İller Bankası’na ait olan arazi üzerine bulunan ve 15 yıldır Atakum Belediyesi tarafından sosyal tesis olarak kullanılan Yalı Kafe, 31 Mart seçimlerinden sonra belediye CHP’ye geçince önce satışa çıkarıldı. Ardından Milli Emlak’a devredilerek AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.
AKP’li Büyükşehir Belediyesi de alanda bulunan tesisleri yıkıp bazı ağaçları keserek Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe yapılacağını açıkladı. CHP’li ve İYİ Partili Meclis üyeleri ise yapılan imar değişikliğine itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı.
AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir yapılacak projeyi anlatıyor
Önce yürütmeyi durdurma kararı alınan davada daha sonra Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından, imar planı uygun bulunmayarak arazi üzerinde bina yoğunluğu oluşacağı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve imar mevzuatına uygun olmadığı gerekçeleriyle iptaline karar verildi. Ancak büyükşehir belediyesi inşaatta başladı.
CHP’Lİ BAŞKAN DEVECİ İTİRAZ ETTTİ
2021 yılının Haziran ayında Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar planı tartışılırken yapılacak olan inşaat alanının yüzde 15’ten yüzde 40’a çıkarılmasına itiraz ederek plandaki aykırılıkları açıklayan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci şu ifadeleri kullandı:
“Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Görülüyor ki burası ciddi ve eski halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor.
Bu yönüyle Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olası itiraz ettiğim yapılaşma planına bir olumsuzluk da biz ekliyoruz.
Yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar.”
İmar değişikliklerinden sonra ortaya çıkan projenin son hali
“BETON YIĞINI DEĞİL”
Aynı mecliste CHP ve İYİ Parti’nin ret, MHP’nin de çekimser oyuna rağmen projenin betonlaşma olmadığını savunan AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Proje ahşap ağırlıklı, beton yığını değil. Çok fonksiyonel, çok hoş bir bina. Toprakla uyumu müthiş. Burada betonlaşma yok. Çok farklı bir şey. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliğiyle 7’den 70’e, yerli yabancı herkesin uğrayacak ve nefes alacak olduğu, betonlaşmaya cevap botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz” diye cevap verdi.
BETONLAŞMA HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
İnşaat çalışmaları son sürat devam eden alan havadan görüntülenerek betonlaşma ortaya konuldu. 15 yıl vatandaşların vakit geçirdiği yeşil alanların bir kısmının yok olduğu, ahşap ağırlıklı, beton yığını olmayan ve botanik bahçe içerisinde olacağı iddia edilen yapı yerine mevcut kullanım alanının önemli bir kısmını kaplayan kütleden oluşan proje uygulamasında Atakum’un yeşil bahçesinin betonla doldurulduğu ortaya çıktı.