Akbelen’deki doğa katliamı Bodrum’un suyunu %30 azalttı
Ahmet Aras, kömür çıkarmak için 780 hektar ormanın yok edildiğini söyledi; “Maden çalışmaları Bodrum’un yeraltı su rezervini bozup ilçenin suyunun yüzde 30’unu yok etti” dedi.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanları, termik santrallerine kömür çıkarılması için yok edilirken, köylülerin tarlaları ve zeytinliklerinin bulunduğu alanlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla ve “Acele” kaydıyla çıkarılan kamulaştırma kararı, 48 saat sonra geri alındı. CHP’li Bodrum Belediye Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Aras, “Acele el koyma” kararının 1939 yılında Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girme olasılığı nedeniyle çıkarılan savaş ve seferberlik halinde uygulanacak Milli Müdafaa Mükellefiyeti Hakkındaki Kanuna dayandırıldığını söyledi.
Akbelen ormanları için Temmuz 2023’te yapılan direniş hâlâ akıllarda.
‘SİNDİRME VE GASP HAREKATI’
Aras, “Tam bir savaş hukuku uygulaması. Siyasi iktidar bunu maden, enerji ve inşaat şirketlerinin çıkarları için kullanıyor. Akbelen’deki İkizköy, Çamköy ve Küçükhisar, termik santral için işgal ediliyor. Özel mülkler söz konusu olduğu için ancak mülkiyet sahipleri tek tek her parsel için dava açmak zorunda. Belediye olarak dava açamıyoruz. Dava ehliyetimiz kabul edilmiyor. Tam bir sindirme ve gasp harekatı. Cumhurbaşkanı kamulaştırma kararını iptal etmesiyle yanlıştan şimdilik dönülmüş oldu” dedi.
Ahmet Aras, SÖZCÜ Medya Grubu Ankara temsilcisi Saygı Öztürk’e konuştu.
‘KAMULAŞTIRMA SÜRÜYOR’
Ahmet Aras, kararı protesto için pazar günü yapmayı planladıkları eylemi, geri alınma nedeniyle iptal ettiklerini belirtirken, Akbelen’deki doğa katliamının çevreye verdiği zararları SÖZCÜ’ye anlattı. Kömür çıkartılacak diye 780 hektar ormanlık alanın yok edildiğini hatırlatan Aras şunları söyledi:
“Maden şirketlerinin elinde 2 bin dönümlük maden ruhsatları var. Bu köylerde tarım arazileri var, zeytinlikler var. Bunlar adım adım termik santralde kullanılacak linyit için onların kamulaştırması devam ediyor. İnsanlarla oturup pazarlık yapıyor, köylülerin yerleri satın alıyorlar. Ondan sonra zaten normal kamulaştırma faaliyetleri sürüyor. Ama bu sefer tam seçim öncesi 190 parsel kamusal alanı ve zeytinliği birden bire acele kamulaştırma kararıyla karşı karşıya bıraktılar. Ama ciddi bir tepki ve direnç olunca AKP’nin Muğla adayı Aydın Ayaydın’ın gardı düştü.
‘BAKTILAR PABUÇ PAHALI’
“Cumhurbaşkanı’nı aramış ve ‘Acele kamulaştırma’ kararının gözden geçirilmesi talebinde bulunmuş. Karar yürürlükten kaldırıldı. Ama bu yürürlükten kaldırılma oradaki maden ruhsatını yok mu etti? Hayır! Orayı kamulaştırma çalışmaları zaten devam ediyor. Yangından mal kaçırır gibi tam seçim öncesi böyle bir karar aldılar ama tabi baktılar ki pabuç pahalı, Muğla çok büyük bir tepki gösterdi, Aydın Hoca da seçim öncesi bunun partilerine zarar vereceğini söylemiş olacak ki verilen acele kamulaştırma kararı yürürlükten kaldırıldı. Bu oradaki tahribatı durduracak mı durdurmayacak mı o samimiyet testini asıl seçimden sonra göreceğiz. Biz hukuki çabamızı sürdürüyoruz. Yapılan açık maden çalışması Bodrum’un oradaki su rezervini bozuyor ve bu bozulan su rejimi sonucunda yer altı kaynaklarını kaybediyoruz. Bodrum’un ihtiyacı olan suyun yüzde 30’u yok oluyor. Biz bunun için dava açtık, mücadele eden aktivistlere destek veriyoruz, onların yanında oluyoruz. Karar geri alındı ama samimi olunduğunu düşünmüyoruz.”