Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5760

EURO

36,0673

ALTIN

3.011,15

BIST

9.481,09

Diyarbakır’da yol çalışmasında yeni bir böcek türü ortaya çıktı

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yol çalışmasında bulunan bir mağarada Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile Doç …

Diyarbakır’da yol çalışmasında yeni bir böcek türü ortaya çıktı

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yol çalışmasında bulunan bir mağarada Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile Doç. Dr. Sadreddin Tusun ve arkadaşları, yeni bir böcek türü buldu. 

Dicle ilçesinde geçen yıl nisan ayında belediye tarafından yol çalışması yapıldı. Ekiplerce yapılan çalışmalarda bir mağara bulundu. Mağaranın bulunmasından haberdar olan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile Doç. Dr. Sadreddin Tusun, birkaç öğretim üyesiyle bölgeye giderek inceleme yaptı.

Mağarada çalışma yapan Prof. Dr. Satar ve Doç. Dr. Tusun, birden fazla böcek türü buldu. Böcekleri toplayan ekip, moleküler analiz ve diğer sonuçlar için İspanyada Doç. Dr. Alberto Sendra Mocholi ve ekibi ile ortak çalışma yaptı.

Yapılan çalışmada böceğin yeni bir tür olduğu ortaya çıktı. Böceğe Anatoliacampa diclensis ismi verildi. Bu çalışma ayrıca Almanyada önemli bir bilimsel dergi olan Zoologischer Anzeigerde de yayımlandı.

‘BURANIN EKOSİSTEMİ BAŞKA’

Prof. Dr. Ali Satar, ilçe belediyesi ve çalışanlarının bu konuda kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Doç. Dr. Sadreddin Tusun ile birlikte bu mağara içerisinde çalışmalar yaptık. Birkaç böcek türü bulduk. Buranın ekosistemi başka, yaşam alanı da farklı. Daha önce kimse girmediği için bizim de ilgimizi çok çekti. Çok farklı bir ortamdı, birkaç böcek bulduk. Tanımlamada birinin içinden çıkamadık.

Bunun için de moleküler analizler gerekiyordu. İspanyol arkadaşlarımızla daha önce çalışmış olduğumuz analizler için yardım istedik. Sağ olsunlar onlar da bize yardımcı oldular. Böylelikle bu yeni cins tanımlanmış oldu. Bu türün ismi de bizim talebimiz doğrultusunda Anatoliacampa diclensis yeni tanımlanan bu cinsin ismi de Anatoliacampa olarak adlandırıldı.

Campa ismi bütün bulunan bu böcek grubunun sonuna eklenen bir isim. Biraz farklı gelebilir. Anatolia cinsinin ismini koymak istedik. ‘Diclensis’ ismi de hem ilçemizi hem de üniversitemizi tanımlıyor. İnşallah bunun devamı da gelecek.”

‘ÜLKE BİYOÇEŞİTLİLİĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Doç. Dr. Sadrettin Tusun ise mağarayı duyunca hemen gittiklerini belirterek, “Bulunan mağara çok narin ve bölgede bulunmayan bir mağara çeşidi. Yeni bir tür olabileceğini düşünüyorduk. Tabi biz mağaraya girdikten sonra bulduğumuz böcek bize çok farklı geldi. Bunun artık bir tür üstü kategoride tanımlanabileceğini düşündük. Yurt dışındaki arkadaşlarla beraber yeni bir cinsi tanımladık. Bu bizim ve ülke biyoçeşitliliği için yani Diyarbakır için çok önemli ve değerlidir. Bu konuda gerçekten yeni bir katkı sağladığımızı düşünüyorum. Çok iyi oldu diyebiliriz” diye konuştu.  (DHA)