Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5485

EURO

36,0439

ALTIN

2.997,86

BIST

9.504,05

Facianın üzerinden 8 yıl geçti: Ne tazminatı tam verildi ne şehit sayıldı

Karaman Ermenek’te 8 yıl önce meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden Osman Çoksöyler’in eşi Şadiye Çoksöyler, kendilerine şehit …

Facianın üzerinden 8 yıl geçti: Ne tazminatı tam verildi ne şehit sayıldı

Karaman Ermenek’te 8 yıl önce meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden Osman Çoksöyler’in eşi Şadiye Çoksöyler, kendilerine şehit dendiğini ancak ne tazminatlarının verildiğini ne de yasaya dahil edildiklerini belirterek “Aradan 8 yıl geçti, tek başımıza kaldık” dedi. 

Bartın Amasra’daki maden faciası, daha önceki maden facialarını ve hayatını kaybeden madencilerin geriye kalan ailelerini akla getirdi.

Karaman Ermenek’te 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının üzerinden tam 8 yıl geçti. Madende 18 kişinin su basması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 14 sanık hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 20-25 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Mahkeme, 20 Temmuz 2016’daki duruşmada yedi sanığa, 3 yıl bir ay ile 18 yıl dokuz ay arasında ceza verdi. Yapılan itirazların ardından bazı sanıkların cezaları 19 yıl 3 aya çıkarıldı. Verilen tüm cezalara rağmen aradan geçen 8 yılda tüm sanıklar tahliye edildi.

Karaman Ermenek’teki maden faciasında eşi Osman Çoksöyler’i kaybeden Şadiye Çoksöyler, Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası SÖZCÜ’ye konuştu.

“8 YILDA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ” 

“Aradan geçen 8 yılda hiçbir şey değişmedi. Bizler de tek başımıza bırakıldık” diyen Çoksöyler şöyle devam etti:

“Bize devlet yetkilileri tarafından birçok şey söylendi, sözler verildi. Hayatını kaybeden 18 canın bedeli 5 yılmış. Katiller 19 yıl, 20 yıl, 21 yıl ceza almalarına rağmen 5 yıl yattılar çıktılar.

Şimdi hepsi dışarıda. Size şöyle bir örnek vereyim; Ben rahatsızlığımdan dolayı bir hastaneye gittim. Orada ocak sahibiyle karşılaştım, göz göze geldim. Nasıl olduğumu anlatamam. Tekrardan başa döndürdü beni bu olay.”

ŞEHİT DENDİ AMA YASAYA DAHİL EDİLMEDİLER

Çoksöyler, hayatını kaybeden maden işçilerinin ‘şehit’ olarak anılmasına rağmen yasaya dahil edilmediklerini de belirtti:

“Bize bir kişilik iş hakkı verildi ama şehitlik konusunda yasaya dahil etmediler. Çocuklarımız hiçbirine dahil edilmedi, hiçbir hak elde edemedik. ‘Allah katında şehitler’ dendi.

Lütfi Elvan gelmişti. Ona söyledim, ‘şehitlik kartı sözü verildi yerine getirilmedi’ diye. ‘Hâlâ verilmedi mi’ diye sordu. Sonra danışmanıyla görüştüm, sekreteriyle görüştüm. Sonunda hiçbir şey yapılmamış oldu.”

“BARTIN’IN KADERİ DE ERMENEK GİBİ OLUR”

“Tazminatımızın yüzde 5’lik dilimini aldık sadece” diyen Çoksöyler, Bartın’daki ailelerin kaderinin de Karaman Ermenek ile aynı olacağı görüşünde:

“Bartın’ın kaderi de aynı Ermenek gibi olur. Ocaklar, yurtlar, yuvalar yıkıldı. Herkes kahroldu. Ben Bartın’daki faciadan sonra tekrar o günlere döndüm. Ne yaşadıklarını kalbimde hissediyorum, günlerdir uyuyamıyorum. Ama aynısı olacak. Bizi kaymakam yıldönümünde arıyor, belediye başkanı yardımcı oluyor o kadar.”

DEVLET YETKİLİLERİ TUTAMAYACAKLARI SÖZÜ VERMESİNLER

“Devlet büyüklerinden başka hiçbir adım yok. Bize kömür yardımı yapıyorlardı. Şimdi onu da vermiyorlar. Kader, fıtrat değil. Buralarda ihmal var. Bu cinayettir. Devlet yetkilileri de tutmayacakları sözü vermesinler. Olan arkada kalan analara, babalara, çocuklara oluyor.”