Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5619

EURO

36,2511

ALTIN

2.995,92

BIST

9.418,89

Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl, küçük göle döndü

Kuşadası’ndaki Sivil Toplum Kuruluşları (STK), çevreciler ve bilim insanları, son yılarda çevresindeki alanlar kurutulan, doldurulan, sazlıkları …

Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl, küçük göle döndü

Kuşadası’ndaki Sivil Toplum Kuruluşları (STK), çevreciler ve bilim insanları, son yılarda çevresindeki alanlar kurutulan, doldurulan, sazlıkları yakılıp yok edilen Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl için harekete geçti.

.

Yazlıkların çevrelediği, yanlış uygulamalarla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kuşadası’nın tek sulak alanı, Güzelçamlı Meşelikuyu mevkiindeki Kocagöl, günümüzde küçük bir göl haline gelince STK’lar, çevreciler, doğa dostları ile yaz aylarını Kuşadası’nda geçiren bilim insanları harekete geçti. Birçok su kuşunun geldiği, balıkların, yengeçlerin, kurbağaların, su kaplumbağalarının, su yılanları gibi birçok sucul canlının yaşadığı bu doğal alanın korunması ve korumaya uyumlu kullanılması için öncelikle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Mahalli Sulak Alan kapsamına alınması istedi.

“TETİS DENİZİNİN BÖLGEDEKİ SON PARÇASI”

.

Kocagöl’da inceleme yapan STK temsilcileri, ardından bir toplantı yaparak alınan kararları ortak bir açıklama ile duyurdu. Açıklamada,  Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın araştırmalarıyla, Kocagöl’ün Tetis Denizi’nin bölgemizdeki son parçası olduğunu belirlediği dile getirilerek, “Tespit Kuşadası’nın doğal anıtları açısından son derece önemlidir.Öte yandan, Kocagöl’ün, kış aylarında yağmurlu günlerde suları bünyesinde toplayarak çevresindeki yüzlerce konutun su altında kalmasını önleyen bir işlevi de bulunuyor” denildi. Yıllar içinde yaşanan tahribatın durdurulması ve acil eylem planı hazırlanması için girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

“KOCAGÖL ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”

Kocagöl’ün bir süre öncesine kadar balık çiftliği olarak kullanılan, çevresinin imar planlarında park ve yeşil alan olarak görülmesine karşın günümüzde atıl vaziyette olduğuna dikkat çekilen açıklamada alınan kararlar şu ifadelerle paylaşıldı:

“Kocagöl’ün yeşıl alan olan çevresine çöpler ve molozlar dökülüyor, sazlıklar tahrip ediliyor, bilinçsizce dolgular yapılıyor. Kuşadası Belediyesi ile görüşülerek, çevre temizliğinin yapılması ve uyarı tabelalarının yerleştirilmesi sağlanacak. İlgili tüm kamu kurumları, Yerel Yönetimler, Üniversite ve STK’ların bir araya gelerek, gölün kurtulması için acil bir eylem planı yapılması ve gerekli çözümlerin hayata geçirilmesi için işbirliği yapması gerekiyor. Toplantıda alınan kararla ilgili tüm kamu kurumları ve yerel yönetimlere Kocagöl”ün kurtarılması için müracaatlarımızı yapacağız.”