Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5343

EURO

36,1749

ALTIN

3.017,99

BIST

9.549,89

Çıralı’da denizle buluşan yavru caretta caretta sayısı arttı

Antalya’nın Çıralı sahilinde yuvalarından çıkıp denizle buluşan caretta caretta sayısı bu sene yüzde 27 arttı. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin …

Çıralı’da denizle buluşan yavru caretta caretta sayısı arttı

Antalya’nın Çıralı sahilinde yuvalarından çıkıp denizle buluşan caretta caretta sayısı bu sene yüzde 27 arttı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan, nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanlarından Kemer ilçesindeki Çıralı sahilinde bu yıl 11 Temmuz’da başlayan yuvalama sezonu, 30 Eylül’de son yavruların yuvadan çıkarak denizle buluşması ile bitti.

Bölgede bu sezon 103 yuvada 7 bin 950 yumurta tespit edildi. Denizle buluşan yavru caretta caretta sayısı ise 3 bin 846 oldu.

Çıralı’da geçen yıl 124 yuvada 9 bine yakın yumurta tespit edilmiş, bunlardan çıkan 3 bin 24 caretta caretta denizle buluşmayı başarmıştı. Bu sezon yuva ve yumurta sayısı geçen yıla göre azalmasına rağmen, denizle buluşan yavru sayısı yüzde 27 arttı.

Ulupınar Mahallesi’nin muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Başkanı Habip Altınkaya, “Türkiye’deki 22 yumurtlama kumsalından bir tanesi olan Çıralı’da bu yıl sezonu tamamlamış durumdayız. Şu ana kadar 103 deniz kaplumbağası yuvamız oldu. Deniz kaplumbağaları 7 bin 950 yumurta bıraktı. Bunlardan 3 bin 846’sı canlı olarak denize gitti.  Güzel bir sezon geçirdik. Gelecek sene de aynı şekilde çalışma dileği ile deniz kaplumbağalarımızı yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat da yuvalama ve yumurta sayısı ile denize ulaşan yavru sayısında yıllar arasında farklılık olabileceğini söyledi. Bu durumun yuvaların yapıldığı yerlere, yuvaların tahribat oranına göre değişebileceğini aktaran Dr. Canbolat, “En temel farklılık predasyon (Bir canlının diğer bir canlı üzerinden onu parçalayarak, beslenmesi) durumudur. Yuvaların tilki, köpekler tarafından açılıp tahrip edilmesiyle bu mümkün. Eğer yuvalar fazla predasyona uğradıysa denize ulaşan yavru sayısında düşüş olabilir. Bir diğer etken de yuvaların yapıldığı yer. Bazı yıllar daha uygun yerlere yapılırken bazı yıllar bu mümkün olmuyor” diye konuştu. (DHA)