Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5485

EURO

36,0439

ALTIN

2.997,86

BIST

9.504,05

Akaryakıttaki deprem Tüpraş’a yaradı

Ukrayna savaşının ardından akaryakıt fiyatlarında tarihi artışlar yaşanırken, Tüpraş 2022 yılı ikinci çeyreğinde net kârını beş kat artışla 10,6 …

Akaryakıttaki deprem Tüpraş’a yaradı

Ukrayna savaşının ardından akaryakıt fiyatlarında tarihi artışlar yaşanırken, Tüpraş 2022 yılı ikinci çeyreğinde net kârını beş kat artışla 10,6 milyar TL’ye yükseltti. Varil başına kârlılıktaki artışlar dikkat çekiyor.

Petrol ve döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle bu yıl akaryakıt fiyatları sert yükselirken, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (Tüpraş) kârlarının katlanması dikkat çekti.

Geçen yılın ikinci çeyreğinde 1,7 milyar TL olan Tüpraş’ın net dönem kârı yüzde 524’lük artışla 10,6 milyar TL’ye yükseldi ve yaklaşık 7 milyar TL’lik piyasa beklentisinin çok üzerinde oldu.

2021’in ilk yarısında 939 milyon TL net kâr elde eden şirketin 2022’nin ilk yarısındaki net kârı 11,6 milyar TL’ye yükseldi.

135 MİLYAR TL’LİK HASILAT

2021’in ikinci çeyreğinde 33,7 milyar TL olan hasılat da 2022’nin aynı döneminde hem satışların hem de kârlılığın artmasıyla 135,8 milyar TL’ye ulaştı.

2022 yılının ilk altı aylık döneminde talepteki artışa paralel yüzde 92 kapasite kullanımına ulaşan Tüpraş, toplam 13,8 milyon ton ham petrol ve yarı mamulü şarja verirken, 13,1 milyon ton satılabilir ürün üretti. Ürün üretiminde ilk 6 ayda yıllık artış yüzde 18 oldu.

VARİL BAŞINA KÂR KATLANDI

Şirketin önceki akşam yayımlanan faaliyet raporunda kârlılıktaki artışa işaret edilerek “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bozulan arz dengesinin etkisiyle tüm beyaz ürün marjları artmış, motorin, jet yakıtı ve benzin marjlarında tarihi zirveler görülmüştür” denildi.

Raporda ayrıca, Akdeniz rafineri marjının ilk altı ayda varil başına ortalama 27,1 dolar olduğu, Tüpraş için bu rakamın 13 dolar olduğu belirtildi.

2021’in ikinci çeyreğinde 8,8 dolar olan Tüpraş’ın varil başına brüt rafineri marjı, 2022’nin ikinci çeyreğinde 25,6 dolara yükseldi. Bu dönemde şirketin net rafineri marjı da varil başına 4,6 dolardan 19,8 dolara yükseldi.

Yapı Kredi Yatırım’ın dün yayımladığı araştırma notunda, Tüpraş’ın kârının tahminlerin üzerinde gelmesine ilişkin “Tahminimizin sapmasının ana nedenleri olarak 1,3 milyar TL tutarındaki ertelenmiş vergi gelirini ve beklentimizden iyi gerçekleşen satış hacmini söyleyebiliriz” denildi.

RUSYA’DAN PETROL İTHALATINDA SERT ARTIŞ

Savaş sonrasında Rusya’nın indirimli petrolü ağırlıkla Çin, Hindistan ve Türkiye’ye sattığı Reuters ve Bloomberg ajanslarında aktarılırken, EPDK raporları da Türkiye’nin petrol ithalatında Rusya’nın payındaki ser artışı ortaya koyuyor.

EPDK raporuna göre, Mayıs 2021’de yüzde 22,2 olan Türkiye’nin petrol ithalatındaki Rusya payı, Mayıs 2022’de yüzde 44,1’e yükseldi ve Rusya nisan ve mayıs aylarında Türkiye’nin en çok petrol ithal ettiği ülke oldu.

Mayıs 2021’de 751 bin ton olan Rusya’dan petrol ithalatı, Mayıs 2022’de 1 milyon 693 bin tona yükseldi.

TÜRKİYE EN ÇOK ARTIRANLAR ARASINDA

Refinitiv verilerine dayandırılan haberde, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat ile 2 Haziran tarihleri arasındaki dönemde Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatını yaklaşık sekiz kat artırdığı, Çin’de ve Türkiye’deki artışın ise sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 54 olduğu belirtilmişti.

İsviçre bankası UBS’in emtia analisti Giovanni Stanouvo, mevcut indirimli fiyatlarla Hindistan, Çin ve Türkiye’nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini belirtmişti.

Uzmanlar, Türkiye’deki rafinerilerin Rusya’dan indirimli petrol satın aldığını ancak ürettikleri akaryakıtı daha yüksek olan uluslararası fiyata göre piyasaya satarak kârlarını artırdığını öne sürüyor.

Rusya’dan dağıtım lisansıyla motorin ve diğer petrol ürünlerini ithal eden şirketlerin de indirimli fiyatla ithalat yaptığı ancak yine uluslararası fiyata göre satış yaptığı belirtiliyor.