Facebook, kürtaj soruşturması için polise yardım etti
Facebook, 17 yaşındaki bir kullanıcısının bilgilerini polisle paylaştı. Polis, düşük yapan kızın kürtaja başvurmuş olmasından şüphelenince …
Facebook, 17 yaşındaki bir kullanıcısının bilgilerini polisle paylaştı. Polis, düşük yapan kızın kürtaja başvurmuş olmasından şüphelenince Facebook’tan yardım aldı.
Kullanıcılarının kişisel verilerini paylaşmasıyla dikkat çeken sosyal medya platformu bu defa da polise yardım ettiği için tepki topladı.
Mahkeme belgelerine göre Meta, Nebraska’da polise kullanıcı bilgilerini verdi ve bu bilgiler doğrudan 17 yaşındaki bir kızın kürtajla ilgili suçlardan yargılanmasına neden oldu. Şirket kendisine gelen talebe itiraz edebilirdi, ancak bunun yerine gencin doğrudan mesajlarını polislere verdi. Polisler, kızı postayla sipariş edilen kürtaj hapı kullanmak ve düşük yapan cenini gömmekle suçladı.
Nebraska polisi, 17 yaşındaki genç kızın ölü doğum yaptığına inanmadı, ancak otopsi sonuçları kendilerine anlatılan hikayeyle tutarlıydı. Sonuçlar; fetüsün ciğerlerinde hiç hava olmadığını gösteriyordu. Yine de polis, bebeğin ölü mü doğduğunu yoksa boğulmuş mu olduğunu anlayabilmek için Meta’dan kızın tüm Facebook mesajlarını, fotoğraflarını ve diğer verilerini istedi.
POLİS PEŞİNE DÜŞTÜ
Polis Meta’dan edindiği bilgilere dayanarak, ailenin evine baskın düzenleyerek altı akıllı telefon ve yedi dizüstü bilgisayara, internet geçmişi ve e-postalar gibi toplam 24 gigabaytlık verilere el koydu. Polisler veriler içinden kürtaj hapı sipariş edildiğine dair kanıt bulmaya çalışıyor.
Şimdi 17 yaşındaki genç, hamileliğinin 20. haftasından sonra kürtaj yaptırmak, ruhsatsız kürtaj yapmak, cesedi saklamak, ölümünü gizlemek ve yalan haber yapmaktan yetişkin olarak yargılanıyor.
Polisler, düşük yapan bir ceninin uygunsuz şekilde imha edilmesinin ötesinde bir suç olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadı. Dedektifin yalnızca plastik bir poşetin varlığına dayanan boğulma teorisi, kızın ifadesini destekleyen otopsi kanıtlarıyla da uyumlu değil.
META’DAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ
Meta ise durumu şu şekilde açıkladı: “Yargıtay kararından önce, haziran ayı başlarında yerel kolluk kuvvetlerinden aldığımız geçerli izinlerde hiçbir şekilde kürtajdan bahsedilmedi. Tutuklama emri, bir ceza soruşturmasıyla ilgili suçlamalarla ilgili olduğunu ve mahkeme belgelerinin o sırada polisin kürtaj kararı değil, yakılıp gömülen ölü bir bebeğin davasını araştırdığını gösteriyor.”
Olayın büyümesinde, Amerika’da kürtajın pek çok eyalette yasaklanmasına neden olan yeni kararın etkisi de oldukça büyük.