Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4317

EURO

36,1497

ALTIN

2.959,80

BIST

9.367,77

Riva’da gölet kurudu: İnşaatlar, su yollarını kesti

Göçmen kuşların konakladığı Riva’daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş, barınacakları …

Riva’da gölet kurudu: İnşaatlar, su yollarını kesti

Göçmen kuşların konakladığı Riva’daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş, barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti. Gölet çevresinde düzenli olarak kuş gözlemciliği yapanlar, gölete akan su kaynaklarının çevredeki inşaatlar sebebiyle kesildiğini iddia ediyor.

Riva’daki gölet bir ay öncesine kadar göçmen kuşların uğrak noktasıydı. Kuş gözlemcilerinin iddiasına göre çevredeki inşaatlar sebebiyle göleti besleyen su kaynakları engellendi ve gölet susuz kaldı.

Göletin susuz kalmasın sebebiyle balıklar yok olurken, göçmen kuşlar avlanamadıklarından dolayı rotalarını değiştiriyor.

Kuş gözlemcileri yoğun göç döneminin eylül ayında başlayacağını, göl kurak şekilde kalırsa kuşların bir daha gelmeyeceklerini ifade ediyor.

İBB ve Beykoz Belediyesi gölet ile ilgili çalışmaları olmadığını belirtti.

“İLK DEFA BU KADAR KURUDUĞUNU GÖRÜYORUM”

Kuş gözlemcisi Haldun Savaş 20 yıldır Riva’ya gitiğini söyleyerek, “En çok fotoğraf çektiğim ve kuş gözlediğimiz yer burası. Şu anda arkada gördüğünüz gölet 10 yıl önce oluştu ve birçok kuşa ev sahipliği yapıyor. Göçmen kuşlar burada ürüyor ama şu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuş durumda. Ben ilk defa bu kadar kuruduğunu görüyorum. Bunun sebebi de burayı besleyen su yollarının kesilmiş olması. Bir sürü inşaatlar yapılıyor onların atık suları borularla başka yerlere verildi. Göç mevsimi başlayacak. Göl bu şekilde kurursa bir sürü kuş bir daha gelemeyecek ve uğrayamayacak. Habitatlarından olacaklar” dedi.


“İKİ AY ÖNCESİNDE 1 METRE SU VARDI”

Savaş, Riva’da 281 kuş türü kaydedildiğini belirterek, “En az 200 tanesini fotoğraflamışımdır. Çünkü göç üzerine çok güzel bir habitat. Ama maalesef burası da yapılaşma tehdidi altında. Bütün bu alanlar özel arazi yani. Hepsi birileri tarafından sahiplenilmiş. İnşaatlar yapıldıkça hayvanların yaşam alanları daralıyor. Su iyice azalmış. Kuşların burada beslenmesi artık imkânsız gibi bir şey. Göletin içinde bir sürü balık vardı. O balıklara ne oldu? Ölmüştür bir kısmı. İki ay öncesinde bir metre su vardı. Bu kış yağışlı bir sezon oldu. Onun için çok su tuttu gölet. Ama bir anda bir metreden bu duruma geldi. Çünkü gölet beslenmiyor” ifadesini kullandı.

“BALIKLARIN CAN ÇEKİŞMESİ BENİ ÇOK ETKİLEDİ”

Kuş Gözlemcisi Dilek Geçit ise “Balıkların can çekişmesi beni çok etkiledi. Çünkü o balıklarla beslenen kuşları uzun yıllardır burada gözlemliyoruz. Bu gölet için Riva’nın simgesi diyebilirim. Hem leylekler hem de arı kuşları burada konaklıyor. Göletin bu kadar kuruması hiç beklemediğimiz bir şeydi çünkü kışın çok fazla su birikmişti. Belli ki buraya giden suda bir kesinti var. Bu problemin çözülmesi gerekiyor ki gölet eski hayatına dönsün” dedi. (DHA)