Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,2228

EURO

37,0771

ALTIN

3.011,13

BIST

8.654,39

G7 Zirvesi’nde liderlerin gündemi çok yoğun

Bugün İtalya’da başlayacak G7 Zirvesi’nde gündem yoğun.

G7 Zirvesi’nde liderlerin gündemi çok yoğun

G7 ülkelerinin liderleri bugün İtalya’da başlayacak zirvede Ukrayna’ya desteği artırmayı ve Çin’in siyasi ve ekonomik hedeflerine karşı birlik olmayı planlıyorlar.

Orta Doğu, göç ve yapay zekâ (AI) gibi konuların da gündemde olduğu zirve 13 ile 15 Haziran arasında İtalya’nın güneyinde yapılacak.

Öte yandan Kasım’daki zorlu başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a karşı yarışacak ABD Başkanı Joe Biden, oğlu Hunter Biden’ın yasa dışı yollardan silah satın alırken uyuşturucu kullandığı konusunda yalan beyanat verme suçuyla hüküm giymesinden bir gün sonra İtalya’ya geldi.

Meloni, İngiltere Başbakanı Sunak’ı böyle karşıladı.

Bu yılki G7 zirvesi, Avrupa genelindeki aşırı sağcı siyasi partilerin yükselişi ve erken seçim hazırlıklarının gölgesinde geçecek.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak 4 Temmuz’daki erken seçimde büyük ihtimalle iktidarı kaybedebilir. Fransız ve Alman hükümet liderleri ise Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki siyasi hezimetle sarsılmış hâldeler. Kamuoyu anketleri Kanada ve Japonya başbakanları için de olumlu bir tablo çizmiyor.

G7 zirvesine ev sahipliği yapan İtalya’nın Başbakanı Giorgia Meloni, geçen hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde zafer kazanan nadir hükümet liderlerinden biri.

Rusya’ya karşı inisiyatif almaya kararlı gözüken G7 liderleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri kullanarak Ukrayna’ya 50 milyar dolar büyüklüğünde kredi verme planı konusunda anlaşabilirler.

Zirveye katılacak liderler arasındaki Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise ABD Başkanı Biden ile uzun vadeli yeni bir güvenlik anlaşması imzalayacak.

Gazetecilere konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Bu anlaşmayı imzalayarak Rusya’ya kararlılık sinyali de göndermiş olacağız. Eğer (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin Ukrayna’yı destekleyen koalisyondan daha uzun süre dayanabileceğini düşünüyorsa, yanılıyor” dedi.

ÇİN’E KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI

ABD’nin 2022’de Ukrayna’yı işgal eden Rusya’yı cezalandırma konusunda kararlılığını vurgulayan ABD yönetimi dün yaptığı açıklamada Rusya’ya yarı iletken satan Çin merkezli şirketleri hedef alarak Rusya’ya yönelik yaptırımları önemli ölçüde genişletti.

G7 toplantısı öncesinde Çinli şirketlere yönelik yeni kısıtlamalar getiren Biden, Batılı müttefiklerini Çin’e karşı birlik olmaya çağırdı.