Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4774

EURO

36,2370

ALTIN

2.956,49

BIST

9.367,77

Cevizdeki tehlike: Hileli yöntemlerle sağlığınızdan olmayın!

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Başkanı Ömer Ergüder, yurt dışından düşük kaliteli, bayat ve ilaçlanarak getirilen ithal cevizin tüketiciler için sağlıksız besine dönüştüğünü belirterek, yerli ceviz üretiminin teşvik edilmesini istedi.

Cevizdeki tehlike: Hileli yöntemlerle sağlığınızdan olmayın!

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Başkanı Ömer Ergüder, yurt dışından Türkiye’ye ağırlıklı olarak düşük kalitede ve bayat cevizlerin getirildiğini söyledi.

İthal cevizlerin uzun yola dayanabilmesi için ilaçlandığı ve neminin düşürüldüğünü belirten Ergüder, “Cevizi sağlık için şifa niyetine yiyoruz. Ancak bilmeden ilaçlı, kimyasallı bayat cevizleri tüketmek zorunda kalıyoruz. Paketlerin üzerine üretim tarihi yerine paketleme tarihi yazılıp tüketici kandırılıyor. Üstelik kendi üretebileceğimiz halde ithal cevize 250 milyon dolar döviz ödüyoruz” dedi.

Başkan Ergüder, dernek olarak ceviz ithalatına vergi konularak yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtirken yerli muz örneğini verdi. Muz ithalatının önlenip yerli muz üretiminin desteklenmesiyle Türkiye’nin bir anda muz ithalatçısından muz ihracatçısına dönüştüğünü belirterek, “Aynı yöntem ceviz için de uygulanırsa yatırım açığı kapanır, 250 milyon dolarlık ithalatın önü kesilir, ihracat başlar, tüketici de kaliteli cevizi ucuza yer” dedi.

HİLELİ YÖNTEMLER

CÜD yönetimi SÖZCÜ’ye ithal cevizde yaşanan sorunları da anlattı. Türkiye’de tüketilen her 3 cevizden 2’sinin yurt dışından ithal edildiğini, ithalatın da ağırlıklı olarak ABD, Şili ve Bosna Hersek’ten yapıldığını belirten Başkan Ergüder, şu bilgileri verdi:

TARİH OYUNU

Türkiye’ye yurt dışından genellikle bir önceki senenin eski cevizleri geliyor. Çünkü bu cevizler ucuz olduğu için yerli ve kaliteli cevize karşı iç piyasada önemli bir rekabet üstünlüğü sağlıyor. Cevizde paketin üzerine üretim ya da hasat tarihini yazma zorunluluğu yok. Bu sayede paketleme tarihi yazılıp sanki ceviz yeni üretilmiş gibi tüketici kandırılıyor.

YOLDA İLAÇLANIYOR

Ceviz uzak yoldan gelirken haşere ve zararlılara karşı ilaçlanıyor. Cevize lezzeti ve aromayı veren nemdir. Yerli cevizde nem oranı yüzde 7-8’dir. Ancak ithal ceviz uzun yolda küflenmesin diye Aflatoksine karşı nemi yüzde 4-5’e düşürülüyor. Ceviz nemini kaybedince aroma ve lezzeti kalmıyor. Rengi de kahverengiye dönüyor. Beyazlatmak için bir tür çamaşır suyu uygulaması yapılıyor. Böylece ithal ceviz hem parlak görünüyor hem de ucuza satılıyor. Tüketici cevizin tatsız tuzsuz olduğunu ancak evde paketi açınca anlıyor.

“ŞİFA OLMUYOR

Cevizi sağlık için şifa niyetine tüketiyoruz, çocuklarımıza yedirmeye çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki bilmeden ilaçlı, kimyasallı, bayat ithal cevizi tüketiyoruz. Ceviz mutlaka ihtisas gümrüklerinden girmeli ve paketlerin üzerine hasat tarihi yazma zorunluluğu getirilmeli.