Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4774

EURO

36,2370

ALTIN

2.956,49

BIST

9.367,77

Bilimsel araştırma: Tatlandırıcılarla ilgili o efsane çürütüldü

Bilim insanları bir efsaneyi çürüttü. Buna göre aspartam ve sukraloz gibi şeker ikamelerinin insanları daha önce zannedildiği gibi daha çok acıktırmadığı ortaya çıktı.

Bilimsel araştırma: Tatlandırıcılarla ilgili o efsane çürütüldü

İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nden araştırmacılar, şeker yerine tatlandırıcı kullanmanın işe yarayabileceğini ve kendinizi daha aç hissetmenize neden olmayacağını öne sürdü.

Çalışma, tatlandırıcılarla dolu gıdaların tüketilmesinin, şekerli gıdalara benzer şekilde iştah azalmasına neden olduğunu buldu. Bulgular, yapay tatlandırıcıları eleştirenlerin, bu maddelerin insanları daha acıktırabileceğini söyleyen iddiasını çürütüyor.

Diğer faydalar arasında da, özellikle tip 2 diyabet geliştirme riski taşıyan kişiler için önemli olan kan şekerinin düşürülmesi yer alıyor.

Tatlandırıcılarla ilgili diğer çalışmalar genellikle içeceklere odaklanırken Leeds Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yiyeceklere odaklandı.

Bisküvileri şekerle veya iki tür gıda tatlandırıcısıyla yemenin etkilerini incelediler. Denemeler üç, iki haftalık dönemlerden oluşuyordu.

Tamamı aşırı kilolu veya obez olan katılımcılar, şeker içeren meyve dolgulu, doğal şeker yerine kullanılan veya yapay tatlandırıcılı bisküviler tükettiler.

Glikoz, insülin ve iştahla ilgili hormonların temel düzeylerini belirlemek için kan örnekleri alındı ve ayrıca iştahlarını ve yiyecek tercihlerini derecelendirmeleri istendi.

Bisküvileri yedikten sonra, birkaç saat boyunca ne kadar tok hissettiklerini derecelendirmeleri istendi.

Glikoz ve insülin düzeylerinin yanı sıra ghrelin, glukagon benzeri peptid 1 ve pankreas polipeptidi (gıda tüketimiyle ilişkili hormonlar) da ölçüldü.

İki tatlandırıcı türünden elde edilen sonuçlar, şekere kıyasla iştah veya endokrin tepkilerinde hiçbir farklılık göstermedi.

Ancak The Lancet eBioMedicine dergisinde yayınlanan bulgulara göre, yemekten iki saat sonra ölçülen insülin seviyeleri ve kan şekeri seviyeleri azaldı.

Leeds Üniversitesi Psikoloji Okulu’ndan baş araştırmacı Profesör Graham Finlayson, “Çalışmamız, vücut ağırlığı ve kan şekeri kontrolü için tatlandırıcıların ve tatlılık arttırıcıların günlük kullanımını destekleyen çok önemli kanıtlar sağlıyor.” dedi.

Not: Bu önerileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.