Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4774

EURO

36,2370

ALTIN

2.956,49

BIST

9.367,77

Futbolcuların psikolojik yardım arayışı: Sektörde bir tabu kırılıyor

Profesyonel futbolcuların psikolojik destek alma kararları gündemde. Futbol dünyasının parlayan yıldızları, mental sağlık sorunlarıyla nasıl başa çıkıyor? Richarlison, Iniesta ve diğerlerinden çarpıcı itiraflar.

Futbolcuların psikolojik yardım arayışı: Sektörde bir tabu kırılıyor

Tottenham’ın Brezilyalı forveti Richarlison, birkaç gün önce ESPN’e verdiği bir röportajda, psikoloğa gitmesi gerektiğini itiraf eden son futbolcu oldu… Ancak son dönemde, giderek daha fazla oyuncu psikolojik yardıma başvuruyor.

İspanyol gazetesi Marca, son dönemde psikolojik destek aldığını açıklayan futbolcuları ve yaşadıklarını gündeme getirdi.

Benjamin Pavard, bir süre önce, futbolcuların içinde bulunduğu psikolojik buhranı mükemmel şekilde açıkladı. Şu anda Inter’de oynayan Fransız oyuncu, “İyi para kazanıyor olmanız mutlu olduğunuz anlamına gelmez” demişti.

Mental sorunlarla boğuşan bir diğer oyuncu Niklas Schmidt ise, “Yapılması gereken şey bununla açıkça yüzleşmek. Ve böyle bir şeyin toplumda özel bir rol oynayan biz futbolcuların da başına gelebileceğini göstermek” sözleriyle durumu özetledi.

Richarlison, ESPN’e verdiği bir röportajda, Katar’daki Dünya Kupası’ndan sonra bir psikoloğun yardımına ihtiyaç duyduğunu açıklayan son kişi oldu. Anlattıkları yaşadığı acıyı gözler önüne serdi. Öyle ki her şeyden vazgeçmenin eşiğine gelmişti.

Dünya Kupası’ndan sonra antrenmana gidiyordum ve evime, odama gitmek istedim. Aklımdan neler geçiyordu bilmiyorum. Hatta babama futbolu bırakacağımı bile söyledim. Zihinsel olarak güçlü görünen ben, Dünya Kupası’ndan sonra sanki her şey dağılıyor gibiydi.

“ÖLÜMLE İLGİLİ ŞEYLER…”

“Psikoloğumla yaptığım bir seans hayatımı kurtardı. Garip şeyler düşünüyordum, Google’da saçma sapan şeyler arıyordum, sadece ve ölümle ilgili şeylere bakıyordum. Bugün size ihtiyacınız varsa bir psikolog bulmanızı söyleyebilirim, çünkü içinizi dökmek ve insanlarla konuşmak iyidir.”

RAPHINHA: DELİLER İÇİN DİYE DÜŞÜNÜYORDUM

Richarlison’un Brezilya’dan takım arkadaşı ve Barcelona oyuncusu Raphinha da psikolojik yardımın faydaları hakkında korkusuzca konuşanlardan biri.

Bir süre önce Katalonya’da radyo programına katılan Raphinha, “Önceleri bunu deli insanlar için bir şey olarak görüyordum ama insanlar ve bir futbolcu için ne kadar önemli olduğunu bildiğim için bu adımı attım. Bazı insanlar bunun sadece akıl sağlığı sorunları olan insanlar için olduğunu düşünüyor ve bence artık size neler olduğunu bilmek çok önemli. Yıllardır bir psikoloğa gidiyorum ve bu bana çok yardımcı oldu.” ifadelerini kullandı.

SCHMIDT: HAYATA KARŞI HEVESİM YOKTU

Şu anda Toulouse’da oynayan Nikal Schmidt, Werder Bremen’de oynadığı dönemde zor zamanlar geçirdi.

25 yaşındaydı ve depresyondaydı. Geçtiğimiz sene, yaşadığı mental sorunları anlatan Schmidt, “Futbol artık o kadar da önemli değildi. Hayata karşı hiç hevesim yoktu ama yakınlarınız sizin için endişeleniyorsa onların tavsiyelerine uymalı ve yardım aramalısınız. Ben de öyle yaptım.” dedi:

En önemli şey bu sorunları dile getirmek. Zihnimi boşaltmak ve hayatın zevklerini yeniden hissetmek istiyorum. Herkes bunlara sahip olmalı ve ben bunları geri kazanmak istiyorum Bir tetikleyici yoktu, her şeyin çöktüğü bir an yoktu. Bu yıllar içinde gelişti.

INIESTA’NIN ACILARI

Yardım arayanlardan biri de, İspanya’ya tarihinin tek Dünya Kupasını kazandıran golün sahibi Andres Iniesta’ydı.

Barcelona ve milli takımdaki başarılarına rağmen, korkunç depresyonun ağına düştü. Futbol tarihinin en iyi orta saha oyuncularından biri olan Iniesta, 2009 yılında kalp krizinden ölen arkadaşı Dani Jarque’nin ani ölümünden sonra kendini iyi hissetmemeye başladı. Güney Afrika’da attığı ve İspanyol futbol tarihinin en önemli golünü ona ithaf etti.

DELE ALLI’NİN TRAVMALARI

Dele Alli’nin iniş ve çıkışlarla dolu bir hayatı oldu. Altı yaşında cinsel istismara uğradı, sekiz yaşında uyuşturucuyla tanıştı, alkol sorunlarıyla mücadele etti…

Türkiye’deki Beşiktaş macerasından döndükten sonra dibe vurdu. İçki içti ve uyku hapları aldı. Ta ki bir gün doğru yolda olmadığını anlayıp bir rehabilitasyon merkezinden yardım isteyene kadar:

Bu konuda konuşmaya korkuyorum. Türkiye’den döndüğümde ve ameliyat olmam gerektiğini öğrendiğimde zihinsel olarak çok kötüydüm ve bir ruh sağlığı rehabilitasyon merkezine gitmeye karar verdim. Bağımlılık ve travma tedavisi yapıyorlar. Benim zamanımın geldiğini hissettim. Size gitmeniz söylenemez, bunu bilmeli ve kararı kendiniz vermelisiniz yoksa işe yaramaz.