Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5424

EURO

36,0063

ALTIN

3.006,41

BIST

9.549,89

Akbelen katliamı 4 bin yıllık tarihi de yok etti

Akbelen’de kömür çıkarmak için doğa katledilirken 4 bin yıllık tarihi eser kalıntılarının da yok edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.

Akbelen katliamı 4 bin yıllık tarihi de yok etti

Muğla Milas’taki Akbelen ormanlarında açılan kömür ocağı çalışmaları sırasında Karya, Roma ve Bizans medeniyetlerine ait 4 bin yıllık tarihi eser kalıntılarının da yok edildiği bildirildi.

Akbelen için çevre mücadelesi yürüten İkizköy sakinlerinin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Atal, Muğla 3.İdare Mahkemesinin keşif ve bilirkişi incelemesi yapmadığını bu nedenle tarihi eserlerin de yok edildiğini savundu.

Muğla’daki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin (YK Enerji) elektrik santralinde kullanacağı kömürü çıkarmak için doğayla birlikte tarihi de yok ettiğini belirten İkizköy mahallesi sakinleri, kömür kazı çalışmaları sırasında toprağın altından 4000 yıllık Karya-Roma-Bizans uygarlık kalıntıları çıktığını öğrendi.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna resmi başvuru yapan mahalle sakinleri, alandan çıkarılan kültür varlıkları hakkında bilgi istedi. Ancak Kurul yanıt vermedi. Bunun üzerine dava açarak bilgileri mahkeme yoluyla talep ettiklerini belirten avukat Atal, gelişmeleri şöyle anlattı:

– Taşınmaz kültür varlıkları santral için taşındı. Kültür Bakanlığı dışında hiç kimsenin kazma vuramayacağı yerde santral işçileri kazı yapmaya başladı. Uydudan kültür varlıkları görünüyordu. Heyet geldi, etrafı çarşafla perdeledi. Bulduklarını çarşafa sarıp götürdüler. Nereye gitti bilmiyoruz. Herkesin bilmesi gereken bilgiyi gizliyorlar.

– Muğla 3. İdare Mahkemesi kazı işlemlerini durdurma talebimizi reddetti. Ama bilgi vermeye ilişkin işlemi kabul etti. Mahkeme kararına göre Kurul’un tarihi varlıklar hakkında bize cevap vermesi gerekirken cevap yine verilmedi. Orada ne bulundu? Bulunanlar saklandı mı, tarihi eser kaçakçılığı mı yapıldı bilemiyoruz. Biz de Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru yaparak yargılamanın yeniden yapılmasını talep ettik.

HUKUKUN BİTTİĞİ YER

Atal, mahkemenin kültür varlığının arkeolojik kalıntının olup olmadığını anlaşılması için keşif ve bilirkişi yapılmadan karar verdiğini, ayrıca adil yargılama hakkının kullanılmasına da imkan vermediği için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını söyledi.

Atal, “Hukukun bittiği yerdeyiz. Kültür varlıklarının olduğu yerle ilgili karar verirken bilirkişi istenmemesi, keşif yapılmaması firma lehine karar verildiğinin kanıtı. Anayasa Mahkemesi yargılamanın yeniden yapılmasına karar verirse o varlıkların çalınıp çalınmadığını da öğrenme imkanımız olacak. Taşınması yasak olduğu halde taşınan tarihi eserler bir yerde mi duruyor yoksa yurt dışına mı satıldı, bunların da açığa çıkmasını istiyoruz” dedi.