AKP’li başkanın vukuatları bitmek bilmiyor… Bir suçtan daha ceza aldı
Diyarbakır Bağlar Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, enerji hırsızlığı suçundan yargılandığı ve kaçak elektrik kullandığı için kamu zararını ödediği ortaya çıktı.
Diyarbakır’ın AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun araç kiralama ve asfalt ihalelerinde usulsüzlük yaptığı, belediyeye ait arsaları emlakçıların sahte kaşeleri ve imzalarını taklit ederek değerinin çok altında satışa çıkardığı için hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerince başlatılan idari soruşturma devam ederken, Beyoğlu’nun kaçak elektrik kullandığı için enerji hırsızlığından da yargılanıp cezalandırıldığı ortaya çıktı.
Hüseyin Beyoğlu’nun belediye başkanlığı görevinden önce Diyarbakır’ın merkez Çarıklı beldesinde kendisine ait gençlik sürücü kursuna ait pano içerisindeki mühürlü elektrik sayacına müdahale ettiği DEDAŞ tarafından tespit edildi.
Sayaç üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinde, R ve S fazı akım uçlarına köprü atmak T fazını ise yerinden çıkarıp enerjiyi uzun süre kaçak olarak kullanarak fatura ödemediği için oluşan kamu zararı nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava açıldı.
“BEN İŞADAMIYIM, VERGİ BORÇLARIMI DÜZENLİ ÖDERİM”
Asliye ceza mahkemesinde enerji hırsızlığı ve kaçak elektrik kullanmaktan hakim karşısına çıkan Hüseyin Beyoğlu, “Ben bugüne kadar hiç bir şekilde suç işlemedim. Yıllardır ticaretle uğraşan bir iş adamıyım. Yanımda birçok kişi çalışmaktadır. Vergi borçlarımı, SGK’ya olan borçlarımı da düzenli bir şekilde ödemekteyim. Bu şekilde bir kaçak elektrik kullanmaya da tenezzül edecek durumda değilim. Ben bahse konu iş yerimdeki elektrik panosunun nerede olduğunu dahi bilmem. Sayaca kesinlikle müdahalem söz konusu değildir. Suçsuzum beraatımı istiyorum” dedi.
“HEM KULLANMADIM DEDİ, HEM DE ZARARI GİDEREYİM DEDİ”
Beyoğlu, işyerindeki sayacın nerede olduğunu dahi bilmediğini ve kaçak elektrik kullanmaya tenezzül dahi etmeyeceği yönünde savunma yaparak beraatını isterken, diğer yandan da kaçak elektrik kullanılan işyerinde oluşan kamu zararını gidermek istediğini söyledi.
Mahkeme ise, alınan bilirkişi raporuna göre, bakanlık mühürleriyle oynandığını, üst kapağın açılarak uyarı Swicinin bir tel bağlanarak devre dışı bırakıldığını, R ve S fazları akım uçlarının köprülenerek T fazı gerilim ucunun yerinden çıkarılarak devre dışı bırakılarak pano içindeki mühürlü sayaca müdahale edilerek kaçak elektrik kullanımıyla enerji hırsızlığı suçunun işlendiğinin ve bu şekilde kamu zararı oluştuğunun tespit edildiğini belirtti.
GERİYE DÖNÜK FATURALAR OLMASI GEREKENİN ÇOK ALTINDA
Mahkeme, geriye dönük tüketim fatura ekstreleri de incelendiğinde bir sürücü kursunun olması aylık tüketiminin olması gerekenin çok altında olduğunun belirlendiğine dikkat çekti.
Düşük faturalar ile bilirkişi raporuna göre sayaca müdahale edilmesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanık Hüseyin Beyoğlu’nun enerji hırsızlığı suçunu işleyerek kaçak elektrik kullandığının sabit olduğu vurgulandı.
MÜHÜR BOZMAKTAN 6 AY HAPİS CEZASI ALDI
Mahkeme, sanık Beyoğlu’nun kaçak elektrik kullanımından kaynaklı tahakkuk ettirilen tutarı ödeyerek oluşan kamu zararının tamamını giderdiği için hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Mahkeme, sanığın sürücü kursundaki pano içinde mühür altına alınan sayaca dış müdahalede bulunarak kaçak elektrik kullanmak için mührü kırdığı ve bu girişiminin de bilirkişi raporuyla sabit olması nedeniyle suçun işleniş biçimi, işlendiği zaman ve yer, suç konusunun önem ve değeri, tehlikenin ağırlığı ve sanığın amacı da dikkate alınarak mühür bozmak suçundan 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Sanığın yargılama aşamasında tutum ve davranışları da dikkate alınarak cezayı 5 aya indirildi. Hakkında başka indirim yapılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme bu cezanın da 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verdi