Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5590

EURO

36,0534

ALTIN

3.003,73

BIST

9.420,34

Asırlardır yaşatılan gelenek: Semeni

Türk dünyasında asırlardır kutlanan Nevruz Bayramı’nın sembolü haline gelen semeni geleneği sürdürülüyor.

Asırlardır yaşatılan gelenek: Semeni

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı “yeni yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi” veya “doğa bayramı” olarak kabul görüyor.

Nevruz Bayramı denince akla ilk gelen ise Türk kültüründe “yaşam otu” olarak da adlandırılan semeni oluyor.

Rengarenk kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahıl yetiştirilme geleneği olan semeni, Kars’ta da asırlardır yaşatılıyor.

Ayrıca Anadolu’da hediyeleşme gelenekleri arasında yer alan, yeni evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra ailelerin ve çiftlerin birbirine olan sevgisi ve bağlılığını göstermesi açısından da önem taşıyan nevruz honçası geleneği de yine Kars’ta asırlardır sürdürülüyor.

Elif-Zeki Demiral çifti çocukları ile 24 yıldır bu işi yapıyor. Haftalar önce semenileri ekerek Nevruz Bayramı’na hazırlıklarını yapan aile, bin 500 ile 2 bin 500 liraya satışa sunduğu nevruz honçasının yanında müşterilerine semeni hediye ediyor.

Zeki Demiral’ın oğlu Şafak Demiral, “Semeni dediğimiz yeşil bitki baharın gelişinin sembolüdür. Toprağın yeşermesi anlamına gelmektedir. Nevruz Bayramı’nda gelin honçaları hazırlanır, semeni de onların yanında hediye olarak verilir. Fiyatları şu anda 1500 ile 2 bin 500 lira arasında. Geçen yıla göre yüzde 100 bir artış bulunmaktadır” diye konuştu.

40 YIL SONRA NEVRUZ KUTLAYACAK

40 yıl önce Amerika’ya göç eden ve Nevruz Bayramı’nı memleketinde kutlamak için Kars’a gelen Songül Yamaz ise “40 senedir yurt dışında yaşıyorum. Amerika’da da Nevruz’u kutluyorduk elimizden geldiği kadar. Artık bu sene de Nevruz’u memlekette kutlayalım diye geldim. Çok güzel bir gün, herkesin kutlaması lazım, baharı karşılamak güzel bir şey, bunun herhangi siyasi bir durumu yok, herkesi bir araya getiren bir gün. Semeni yapmak istiyordum ama yetiştiremedim artık hazır alacağım” dedi.