Ukrayna-Rusya savaşında tansiyon yükseldi: Çatışma kaçınılmaz
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un önceki gün gündeme getirdiği NATO üyesi ülkelerin askerlerinin Ukrayna’ya destek için bölgeye gönderilmesi fikri hem NATO içinde hem de Rusya-NATO hattında yeni krizler yarattı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa’daki devletlerin Ukrayna’ya kara birlikleri göndermesine açık kapı bırakan dünkü açıklamasına birçok Avrupa ülkesi tepki gösterdi.
Macron, bu konuda bir fikir birliğine varılmamış olduğunu ifade etse de bazı ülkelerin kendi birliklerini Ukrayna’ya göndermeye hazır olduklarını söylemişti.
Macron, “Birliklerimizi sahaya göndermek için bu aşamada bir fikir birliği yok… Hiçbir (olasılık) yok sayılmamalıdır. Rusya’nın kazanmaması için yapmamız gereken her şeyi yapacağız” diyerek şunu ekledi:
“Ukrayna’ya kendi birliklerini göndermeye hazır olan ülkeler olduğunu ve (bu plana) ‘asla’ diyen ülkeler olduğunu onaylayabilirim. Asla diyenlerden biri de Slovakya. Bu önerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden ülkeler de var.”
Açıklamanın ardından, başta Almanya ve Polonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Ukrayna’ya birlik göndermeyi planlamadığını açıkladı.
KREMLİN: ÇATIŞMA ÇIKMASI KAÇINILMAZ
Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise NATO üyesi olan Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya birlik göndermesi durumunda Rusya ile NATO arasında bir çatışma çıkmasının kaçınılmaz olacağı ifadeleri yer aldı.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “NATO ülkelerinden Ukrayna’ya belirli birliklerin gönderilmesi olasılığının tartışılması çok önemli yeni bir unsurdur” dedi. Peskov, “Bu durumda, (doğrudan bir çatışmanın) olasılığından değil, kaçınılmazlığından bahsetmemiz gerekecek” diye ekledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Avrupalı ülkelerin ve NATO üyelerinin Ukrayna’ya birlik göndermesi önerilerine karşı çıktı.
Scholz, “Güzel bir tartışma ortamında başından beri kendi aramızda ve birbirimizle anlaşmaya vardığımız unsurların gelecek için de geçerli olduğu, yani Avrupa ülkeleri ya da NATO üyeleri tarafından gönderilen kara birlikleri ve askerlerin Ukrayna topraklarına gönderilmeyeceği tartışıldı” dedi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın sözcüsü ise İngiltere’nin Ukrayna’ya geniş kapsamlı bir asker gönderme planının olmadığını belirtti.
İspanya hükümeti sözcüsü Pilar Alegria da İspanya’nın Fransa’nın birlik gönderme önerisine katılmadığını ve Ukrayna’ya silah yardımını sınırlandırmak istediğini söyledi.