İskoç okulları teknoloji devlerine savaş açtı
İskoçya, sosyal medya devlerine karşı savaş başlattı. Ülkedeki okul müdürleri, okullarda çekilen ve öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddia edilen videoların silinmesi için baskı yapıyor.
Günümüz dünyasının vazgeçilmezleri haline gelen sosyal medya platformları, sık sık özellikle de çocuklar üzerindeki olumsuz etkileriyle tepki çekiyor. Son günlerde de İskoçya’da okul müdürleri, bu platformlara karşı savaş açtı.
Okul müdürleri, cep telefonlarının sınıfta olumsuz etkilerine ilişkin artan korkular nedeniyle, sosyal medya devlerini okullarda çekilen öğretmen ve öğrencilerin uygunsuz görüntülerini silmeye zorladı.
Okul içi ve dışında çekilen görüntülerle birlikte okul kavgalarının videolarını yayınlamak için kurulmuş çok sayıda sosyal medya hesabı platformlarda yer alıyor. Öğrencilerin ve öğretmenlerin fotoğrafları ve videoları, rızaları olmadan sürekli olarak internette dolaşıyor. Bunun sonucunda da bazı çocukların kalıcı travmalardan muzdarip olduğu belirtiliyor.
OKUL MÜDÜRLERİ ŞİKAYETÇİ
Okul müdürleri, şimdi bu görüntülere karşı harekete geçip okullarda çekilen öğrenci ve personele ilişkin uygunsuz paylaşımları ve rahatsız edici içerikleri kaldırmalarını istediklerini söyledi.
Children 1st adlı yardım kuruluşundan Debbie Noble şunları söyledi: “Desteklediğimiz gençler ve aileler, okulda filme alınan ve çevrimiçi olarak paylaşılan zorbalığa ilişkin derin üzücü deneyimler paylaştılar. Çevrimiçi fotoğraf ve videolar, olaylar meydana geldikten sonra bile uzun süre görünür kalabiliyor, bu da kalıcı travmalara neden oluyor ve gençlerde olumsuz etkileri görülüyor.”
Çocuklarla çalışan kişiler için bir yardım hattı kuran Birleşik Krallık Güvenli İnternet Merkezi, öğrencileri ve profesyonelleri hedef alan bu tür çevrimiçi içeriğin çok yaygın olduğunu söyledi.
Direktör David Wright şunları söyledi: “2022’ye ait veriler, İskoçya’dan gelen ve çoğunlukla sosyal medyadaki bu tür sorunlarla ilgili olan 112 raporu ortaya çıkardı. Bu videoların etkisi başlangıçta amaçlananın çok ötesine geçebilir ve çevrimiçi içerik kolayca kontrolden çıkabilir; bu nedenle okulları, zararlı içerikleri tespit edilir edilmez bildirmeye teşvik ediyoruz.”
Okullarda çekilen ve internette yayınlanan şiddet konusu, geçen yıl iki kız öğrenci arasında sınıftaki kavgayı gösteren görüntülerin internette yayınlanmasının ardından tartışma yaratmıştı. Videoda, Fife Anstruther’deki Waid Akademisi’nde bir kızın 14 yaşındaki kurbana vurduğu, ardından onu yere düşürdüğü, koluna yumruk attığı ve kafasına tekme attığı görülüyor.
DEFALARCA İLETİŞİME GEÇTİLER
İskoçya, okullarda çekilen öğrenci ve personel görüntülerinin kaldırılmasını talep etmek için 2021-22 akademik yılının başından bu yana sosyal medya siteleriyle 56 kez iletişime geçtiklerini söylüyor.
Öğretmenler hakkında olumsuz yorumlar, kaba resimler, uygunsuz paylaşımlar ve saldırgan içeriklerin yer aldığı belirtiliyor.
İskoçya Muhafazakar Partisi’nden Roz McCall şunları söyledi: “Bu, durdurulması gereken son derece endişe verici bir eğilim. Hem öğretmenler hem de öğrenciler sınıflarımızda kendilerini güvende hissetmeli ve potansiyel olarak rahatsız edici görüntülerin çekilip sosyal medyada paylaşılması konusunda endişelenmelerine gerek kalmamalı.
Öğretmenlerimizin kararlarına güveniyorum. Okullarda cep telefonunun yasaklanmasının rahatsız edici içeriği önleyeceğine ve öğrenmeyi geliştireceğine inanıyorlarsa bunu yapabilecek güce sahip olmaları gerekir.”
CEP TELEFONUNU YASAKLAYAN YENİ KILAVUZ
Bakanlar, okul müdürlerinin uygun olduğunu düşünmeleri halinde cihazları nasıl yasaklayabileceklerini açıklayan yeni kılavuzu haftalar içinde yayınlamayı planlıyor. Öğrencilerin kişisel durumlarının nasıl dikkate alınacağı da dahil olmak üzere ayrıntılar üzerinde hâlâ çalışılıyor.
Öğretmenler sendikası NASUWT’nin İskoçya yetkilisi Mike Corbett şunları söyledi: “Öğretmenlerin ve öğrencilerin çevrimiçi şiddete ve sözlü tacize karşı savunmasızlığıyla ilgili endişelerimizi defalarca dile getirdik. Sitelerin rahatsız edici görüntüler yayma ve teşvik etme etkisi, okullarda bu tür olayların artışını körüklüyor gibi görünüyor.”
NASUWT, üyeleri arasında yapılan bir ankette, çevrimiçi tacize uğrayanların yüzde 66’sının, hiçbir şey yapılamayacağını düşündükleri için bunu işverenlerine bildirmediklerini ortaya çıkardı.
Sosyal medya firmaları, kendilerine endişe verici olduğu bildirilen hesapları incelediklerini ve yönergelerini ve kurallarını ihlal edenleri kaldırdıklarını söyledi. Ayrıca zorbalık ve tacize karşı açık politikaları olduğunu belirtiyorlar ve bunları ihlal ettiğini düşündükleri içerikleri kaldırıyorlar.
İskoç Hükümeti, sosyal medyaya ilişkin düzenleme sorumluluğunun Birleşik Krallık Hükümeti’ne ait olduğunu söyledi: “İskoç Hükümeti, okullarda cep telefonu teknolojisinin uygun kullanımına ilişkin yenilenmiş kılavuz sunacak ve bu soruna çözüm bulmaya devam edecek.”