Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,4774

EURO

36,2370

ALTIN

2.956,49

BIST

9.367,77

Öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer?

Öksürük, vücudun solunum yollarını temizlemek ve korumak için doğal bir refleks tepkisidir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler veya altta yatan başka bir sağlık sorunu gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sıvı tüketmek, vücudu hidrate eder ve boğazı nemli tutar, öksürüğün geçmesine fayda sağlar, su, bitki çayları, sıcak çorbalar gibi sıvıları içmek öksürüğü hafifletebilir.

Öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer?

Öksürük, yaygın sağlık sorunlarından biridir ve her yaştan insanın yaşadığı bir durumdur. Rahatsız edici ve bazen gözenekleri dağıtan, nefes alma yollarını tahriş eden ve hava yollarındaki mukusu temizlemeye yardımcı olan bir reflekstir.

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Öksürüğe iyi gelebilecek bazı doğal bileşenler ve önerilen öneriler şunlar olabilir:

Bal ve Limon: Bir bardak ılık suya birkaç damla limon suyu ve bir tatlı balın eklenmesiyle öksürüğü hafifletebilir. Balın antimikrobiyal özellikleri vardır ve boğazı rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır.

Zencefil Çayı: Zencefilin öksürüğü hafifletici ve iltihabı azaltıcı özellikler vardır. Taze zencefili rendeleyip veya dilimleyip sıcak suya ekleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.

Nemli Hava: Nemli hava öksürüğü hafifletebilir. Bunu sağlamak için bir nemlendirme kullanabilirsiniz veya bir buhar banyosu yapabilirsiniz.

Boğazı Yatıştırıcı Bitki Çayları: Adaçayı, nane, ıhlamur gibi bitki çayları öksürüğü hafifletebilir ve boğazı rahatlatabilir.

Tuzlu Su Gargarası: Bir bardak ılık suya yarım çay miktarı tuzla karıştırılmış boğaz gargarası yapabilirsiniz. Bu, boğazdaki büyümeyi sağlar ve öksürüğü hafifletebilir.

Havadar Ortamı: Öksürüğü olan bir kişi için temiz, duman ve tozdan uzak bir ortam sağlamak önemlidir. Hava temizleyicileri kullanmak, sigara dumanından uzak durmak ve evi düzenli olarak havalandırmak faydalı olabilir.

Ancak, eğer kırılıyorsa ciddi veya uzun süreli ise, bir sağlık uzmanının varlığı önemlidir. Özellikle astım, KOAH gibi yaşayan bir sağlık sorunu varsa veya sürekli artıyorsa, tedavi yardımlarının önemi büyüktür.


ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Öksürük genellikle kalıcı olan bir bozulma bir belirti olup olmadığı, öncelikle öksürüğün varlığının belirlenmesi önemlidir. Öksürüğü yaşamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Bol Sıvı Tüketin: Sıvı tüketir, vücudun hidrate eder ve boğazı nemli tutar. Su, bitki çayları, sıcak çorbalar gibi sıvılar tüketilebilir öksürüğü hafifletebilir.

Dinlenin: Vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli dinlenme alın. Dinlenmesi, ilişkilerinizin sisteminizin ekonomisiyle savaşmasına yardımcı olabilir.

Buhar İnhalasyonu: Bir buhar makinesi veya sıcak su dolu bir kaba başınızı varsaek buharları solumak öksürüğü hafifletebilir. Buharlar, boğazınızı ve burun yolunuzu nemlendirir, böylece öksürüğü yapar.

Boğazi Yatıştırıcı Maddeler: Bal, zencefil, adaçayı gibi boğazı Yatıştırıcı bitkilere sahip maddeleri kullanabilirsiniz. Bunlar öksürüğü hafifletebilir ve boğazınızı rahatlatabilir.

Hastalıktan korunma: Öksürük ciddi veya uzun süreli ise, bir sağlık uzmanına maruz kalmak önemlidir. Özellikle ateş, nefes darlığı, kan tükürme gibi ciddi durumunuz varsa, tedavi yardım süreleri mümkündür.

Sigara ve İkincil Duman Kaçının: Eğer sigara içiyorsanız veya onun dumanına maruz kalırsanız, bu öksürüğü yapabilirsiniz. Mümkünse sigarayı bırakın ve sigara dumanından uzak durun.

ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Öksürük, solunum yollarını temizlemeye ve ortalamaya yönelik doğal bir refleks tepkidir. Birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. İşte yaygın yayılma nedenlerinden bazıları:

Enfeksiyonlar: En yaygın yayılma nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk tutulan, kavrama, sinüzit veya bronşit gibi viral veya ülkede öksürüğe neden olabilir.

Sigara İçimi: Sigara içilebilir, solunum yollarını tahriş edebilir ve öksürüğe neden olabilir. Ayrıca pasif içicilik de (ikincil duman maruziyeti) öksürüğe sebep olabilir.

Alerjiler: Polen, toz, küf mantarları gibi alerjenlere maruz kalmak, hücrelerina ve buna bağlı morluklara yol açabilir.

Astım: Astım, solunum yollarının çıkışı ve genişlemesiyle ilişkilidir. Astımlı ses çıkarır, nefes darlığı ve hırıltı gibi geçer.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı): KOAH, genellikle sigara içimiyle kullanılan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH’ı olan ses çıkarır, balgam ve nefes darlığı sık görülür.

Reflü Hastalığı: Mide asitlerinin yemek borusuna geri akması, özellikle gece öksürüğe neden olabilir.

İlaçların Yan Etkileri: Bazı sistemler öksürüğe neden olabilir. Özellikle ACE gibi kan basıncını düşüren sistemler öksürüğe yol açabilir.

Yolu tahrişi: Kimyasal maddeler, kirli hava, soğuk hava gibi çeşitli düğüm noktalarının bozulmasına neden olarak öksürüğe neden olabilir.

Psikojenik Öksürük: Bazı durumlarda stres, anksiyete veya duygusal rahatsızlık gibi psikolojik değişken öksürüğe neden olabilir.

Bu sadece yaygın yayılan nedenlerin bazılarıdır. Öksürük, birçok farklı sağlık sorununun bir belirtisi olabilir, bu nedenle sürekli veya keskin bir şekilde temizlenen durumda bir sağlık uzmanına bağlıdır.