Adana FM
Adana FM

DOLAR

34,5424

EURO

36,0063

ALTIN

3.006,41

BIST

9.549,89

21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir, neler olur? Gündüzler uzamaya başlıyor…

21 Mart tarihi, Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın, Güney Yarım Küre’de ise sonbaharın başlangıcı olan ilkbahar ekinoksudur. 21 Mart günü 12 saat gündüz ve 12 saat gece olmak üzere süreler eşitlenir ve bu eşitlik, ekinoks isminin kökenini de oluşturur. 21 Mart gününden itibaren ilkbahar ekinoksu ilr gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar.

21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir, neler olur? Gündüzler uzamaya başlıyor…

21 Mart ilkbahar ekinoksunda Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olurken, Kuzey Yarım Küre’de tam tersi olmaktadır. 21 Mart 2021 tarihinde yaşanacak gece gündüz eşitliği tarihinden sonra gündüzler uzarken, geceler ise kısalmaya başlar.

21 MART EKİNOKSU NEDİR?

21 Mart, her yıl dünyanın kuzey yarımküresinde İlkbahar Ekinoksu’nun yaşandığı gün olarak bilinir. Ekinoks, Güneş’in ekvator üzerinde olduğu zamandır ve gece ile gündüzün süresi eşit olur. Bu gün, kuzey yarımkürede günlerin uzamaya başladığı, güneş ışığının ve sıcaklığının arttığı, doğanın uyanışının ve yeniden canlanışının işaretidir. İlkbahar Ekinoksu aynı zamanda birçok kültürde kutlanan ve çeşitli geleneklerle anılan bir gün olarak da bilinir.

GÜNDÜZLER UZAMAYA BAŞLIYOR

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.